torsdag 10 juli 2014

Tyskland och Argentina i finalen

Så blev det klart - Tyskland möter Argentina i finalen i 2014 års fotbolls-VM. Detta efter två helt olika semifinaler, där den ena kommer att diskuteras av experter under alla kommande fotbollsår, där den andra snart är glömd.
Brasilien är ute efter att ta revansch för förlusten 1950 och bli världsmästare för sjätte gången. De möter Tyskland i semifinal i Bela Horizonte, de förlorar med 7-1 och ligger under med 5-0 efter en halvtimmas spel. Hur kan man förklara en sådan monumental genomklappning? Det har gjorts försök och det kommer att göras försök under lång tid framöver. Om man tittar på statistiken säger den: skott totalt 17-14, skott på mål 12-12, frisparkar 13-14, offside 3-0, hörnor 6-5, bollinnehav 51-49 - Brasiliens siffror först. Men slutresultatet blev 1-7, och det antyder en viss skillnad i effektivitet! Det var ett välorganiserat (som alltid) Tyskland som mötte ett skärrat Brasilien, som redan innan matchen visade att man var ute på en oviss färd. Varför har man med sig kepsar med "# Forza Neymar" till matchen - till och med hans matchtröja släpas in av Julio Caesar och David Luiz under nationalsången! Tydligare än så kan man inte visa sin oro över en saknad spelare? Vem i den brasilianska truppen var det som kom på det genidraget? Att man ännu mer saknade Thiago Silva i backlinjen visade sig snabbt och det var pinsamt att se Brasiliens totala genomklappning för alla spelarna på planen. Det var inget lag som agerade på planen - det var elva chockerade spelare som helt plötsligt insåg att man inte kunde besegra ett fokuserat tyskt lag.
Tyskarnas effektivitet var enastående - man gjorde mål på varje chans under en sexminutersperiod (fyra mål) - och kunde passa bollen mellan sig inne i Brasiliens straffområde utan att brassarna störde nämnvärt! I halvlek hade man, enligt uppgift, beslutat att inte "spela ut för fullt" i andra halvlek av respekt för Brasilien som fotbollsnation. Det var förmodligen anledningen till att slutresultatet stannade vid 7-1 efter 5-0 i halvlek. Brasilien gjorde genom Oscar 7-1-målet i slutsekunderna.
Jag har aldrig upplevt något liknande och tror inte att det kommer att hända igen inom överskådlig framtid. Det här var en historisk match som man kommer att referera till under många år framöver. I Brasilien är skammen stor och ingen av de som var med och spelade kommer någonsin att bli förlåtna eller ges möjlighet att glömma den här förnedringen. I bronsmatchen mot Nederländerna kan det bli problematiskt - kommer publiken att bua när de kommer in på planen? Vad för lag tar Scholari ut?
Motståndare blir Nederländerna, som förlorade på straffar mot Argentina i den andra semifinalen, som var den förstas motsats. Bronsmatchen tycker Van Gaal att man inte ens skall spela - varför skall ett lag behöva avsluta med två förluster i en turnering som man varit bra i? I matchen mot Argentina handlade det om två lag som till varje pris ville undvika att förlora, här gavs inga tillfällen till kontringar, här gjordes inga försvarsmisstag. Om Brasilien tittade på matchen kunde de lära sig mycket!!
0-0 var inget överraskande resultat och i straffläggningen hade inte Van Gaal möjlighet att göra samma "kupp" som mot Costa Rica och byta målvakt - han hade redan använt sig av sina tre byten. När sedan ingen av de etablerade stjärnorna hos Nederländerna ville ta den första straffen fick mittbacken Vlaar (ypperlig i matchen) inleda - och missade. Även Wesley Schneider missade och Argentina var ganska enkelt vidare till finalen på Maracanastadion mot Tyskland.
En final där Argentina inte kommer att anfalla. Frågan är om tyskarnas effektivitet kan spräcka Argentinas hittills så starka försvarsspel - och hur kommer Messi att uppträda i finalen? I semifinalen var han synnerligen blek och glimtade till alldeles för få gånger. Det måste bli en helt annan inställning från Messis sida i finalen! Då blir han i varje fall inte punktmarkerad av De Jong!
Jag tror att Tyskland kommer att vinna, bara inte Joachim Löw börjar tänka för mycket defensivt. Thomas Muller, VMs effektivaste anfallare med fem mål och tre assist (hittills), kan bli avgörande med sin rörlighet och fräckhet. Jag tror på tysk seger med 3-1, målgörare Muller, Schurrle och Özil. Messi gör Argentinas tröstmål på straff.
Återkommer med en summering efter finalen.

Inga kommentarer: