tisdag 15 juli 2014

Så var det över för denna gången

VM i Brasilien 2014 avslutades med en tät finalmatch mellan Tyskland och Argentina, där Tyskland i förlängningen, genom Götze, lyckades få in det avgörande målet och tyskarna kan nu välförtjänt titulera sig världsmästare i fotboll. Finalen blev som väntat en match mellan Argentinas täta försvar och tyskarnas anfallslusta. Men det kunde slutat med argentinsk seger då Messi blixtrade till någon gång eller då Higuain fick en gratischans framnickad av Kroos, men det blev inget argentinskt mål. Jag tyckte även att det luktade straff när en övertänd Manuel Neuer boxade bort både boll och Higuain. Hur den italienske domare Rizzoli kunde döma frispark till Tyskland efter det förstår jag inte - men det var inte enda gången jag hade svårt att förstå Rizzolis bedömningar. Att snåla med de gula korten tycker jag inte gagnar någon och återigen var det mycket stämplingar och hårt spel som inte beivrades.
Men det har varit ett positivt VM ur fotbollssynpunkt totalt sett och nyheterna med "målkamera" och raklödder har kommit för att stanna. Särskilt det sistnämnda var genialt i sin enkelhet - domaren sprayade en vit linje på gräset och spelarna stod kvar bakom den. Suveränt!
Här följer ett personligt ABC från årets fotbolls-VM i Brasilien:
Amerika dominerade - av de sexton lag som gick vidare från gruppspelet var det åtta från Amerika (USA, Mexico, Costa Rica, Chile, Brasilien, Argentina, Colombia och Uruguay), sex från Europa (Holland, Grekland, Schweiz, Frankrike, Tyskland och Belgien) och två från Afrika (Nigeria och Algeriet).
Belgien var tippade som en tänkbar skräll, men deras orutin vid slutspelet lös igenom i 1-0-förlusten mot Argentina i kvartsfinalen. Det räcker inte med många lovande, unga spelare.
Costa Rica var den otippade överraskningen och presterade följande fina matchsvit: Uruguay 3-1, Italien 1-0, England 0-0, Grekland 1-1 (där grekerna kvitterade på straff i 90:e minuten och Costa Rica klarade förlängningen med tio man. Straffläggningen vann man med 3-2), Holland 0-0 (men förlust i straffläggningen med 4-3) i kvartsfinalen.
Domarna var genomgående bra och hade de inte styrts (störts) av FIFAs direktiv om att spara på de gula korten så hade det varit ännu bättre.
England var inte ens nära! Inledde med 1-2 mot Italien, sedan 1-2 mot Uruguay innan man lyckades klara 0-0 mot Costa Rica i sista gruppspelsmatchen. Här har Roy Hodgson mycket att förbättra innan England kan vara med i toppen.
Frankrike började bra med 3-0 mot Honduras och 5-2 mot Schweiz innan man avslutade gruppspelet mot Ecuador med 0-0. Nigeria besegrades med 2-0 innan Tyskland blev för svåra i kvartsfinalen, 0-1.
Gruppspelet var ovanligt positivt och målrikt och det var spännande in i det sista i flera av de åtta grupperna. I de fyrtioåtta matcherna gjordes det totalt 136 mål (2,8 per match). Mest mål var det i grupp B (Spanien, Nederländerna, Chile och Australien) med 22 mål på sex matcher (3,6 per match) och minst i "Dödens grupp" D (Italien, England, Costa Rica och Uruguay) med 12 mål.
Hörnor och kalabaliken i straffområdet när alla försöker bevaka eller skaffa sig en position är stor, men jag tycker att det var betydligt färre tröjdragningar i år än tidigare. Hur stor effektiviteten var vid hörnorna vet jag inte, men jag tycker den kunde varit större.
Inövade frisparkar (eller hörnor) lyser med sin frånvaro nästan totalt - konstigt nog. USA hade en bra frisparksvariant i förlängningen mot Belgien som var mycket nära att lyckas (Bradley till Wondolowski till Dempsey) och Tyskland hade en med en snubblande Muller där lyftningen missades. Här finns det utrymme för förbättringar!
James Rodriguez blev VMs skyttekung med sex mål (på fem matcher) - och det var snygga och varierade mål. Rodriguez togs väldigt hårt i kvartsfinalen mot Brasilien(utan åtgärder från spanske domaren Carballos sida!). James Rodriguez spelar i Monaco och 23-åringen lär vara eftertraktad av storklubbarna. Även duktig framspelare - en komplett anfallsspelare.
Kvartsfinalerna var täta, tillknäppta tillställningar där Argentina och Tyskland spelade effektivt. Ett tidigt mål (Higuain för Argentina mot Belgien i åttonde minuten, Hummels för Tyskland i trettonde minuten mot Frankrike) och sedan bevakade man bara ledningen. Brasilien hade stort besvär med Colombia (2-1) och Nederländerna besegrade Costa Rica först efter straffläggning (där Van Gaal bytte målvakt innan straffläggningen, Tim Krul in och Jesper Cillessen in! När Krul räddat två straffar var Van Gaal helgonförklarad!)
Luiz, David, Brasiliens lagkapten och ledare på planen får symbolisera Brasiliens totala misslyckande i semifinalen (1-7 mot Tyskland!) och match om tredje pris (0-3 mot Nederländerna). Att vilja men inte kunna. Jag har aldrig tidigare sett ett så huvudlöst försvarsspel som det Brasilien presterade genom hela turneringen. Förvirringen var total i första halvlek mot Tyskland som gjorde fyra mål på sex minuter!!
Målvakterna klev fram och visade sig på styva linan i många matcher. Den rikliga målskörden i turneringen berodde inte på dåliga målvakter, tvärtom så var målvaktsstandarden hög med sevärda insatser från bland annat Mauel Neuer, Tyskland, Keylor Navas, Costa Rica, Guillermo Ochoa, Mexico, Claudio Bravo, Chile, Vincent Enyeama, Nigeria, Thibaut Courtois, Belgien och Tim Howard, USA. Den ende som inte höll måttet var Iker Casillas, Spanien!
Neymar som höll hoppet uppe för Brasilien så länge han var med. Visade sig prestera bättre ju tyngre pressen var - oerhört populär och effektiv! Blev oturligt skadad i matchen mot Colombia och var borta från resten av matcherna. Det enda lilla halmstrået som Brasilien kan klamra sig fast vid för att ursäkta sitt fiasko: "Om bara Neymar hade varit med hela vägen!"
Ojust spel som börjar öka igen, tycker jag. Attackerna bakifrån har nästan försvunnit men nu går man in och stämplar i nästan varje närkamp. Jag tycker det är dåligt gjort av spelarna - det är utstuderat fult spel och det kan ge allvarliga skador. Man saknar respekt för sina motståndare. När dessutom inte domarna beivrar det fula spelet är det dubbelt olyckligt!
Papastathopoulos och Christodoulopoulos i Greklands lag hade VMs längsta namn!  Grekland var, som vanligt, väldigt defensiva. Krånglade sig vidare från grupp C efter 0-3 mot Colombia, 0-0 mot Japan och 2-1 mot Elfenbenskusten (straff på övertid). I åttondelsfinalen mot Costa Rica kvitterade man på övertid, men åkte ut efter straffarna! Jag saknade inte grekerna i den fortsatta turneringen.
Quintero, Juan, var med i Colombia, VMs charmgäng nummer ett med skyttevinnaren Rodriguez, dribblern Juan Cuadrado och Jackson Martinez. I gruppspelet var det full fart, 3-0 mot Grekland, 2-1 mot Elfenbenskusten och 4-1 mot Japan. I åttondelen krossade man Uruguay med 2-0 innan man ställdes mot Brasilien i kvartsfinalen och fick se sig slagna(!) med 2-1 i en hård och tråkig match!
"Raklödder" eller vad det nu var i den förnäma spray som domarna använde sig av för att markera avståndet vid frisparkar. Sprayen har använts i Sydamerika i minst tio år och kommer nu även till Europa - på tiden!
Semifinaler med två ansikten - i den ena förnedrade Tyskland Brasilien men nöjd sig med en 7-1-seger i en match som kommer att diskuteras och minnas för all framtid! I den andra undvek Nederländerna och Argentina att göra några misstag under 120 minuter - men i straffläggningen missade Nederländerna!
Tyskland blev världsmästare och hyllades välförtjänt för det. De vågade gå till anfall även i finalen och till slut (113:e minuten) gav det utdelning. 1-0 efter ett förnämligt samarbete mellan inhopparna Schurrle och Götze.
Uruguays stora stjärna Luis Suarez blev VMs största flopp efter sin bitattack på Italiens Chiellini. Utan tvekan ett onormalt beteende som passerade utan påföljd från domarens sida - vilket gav FIFA möjlighet att gå in och döma honom. En mycket bisarr händelse som gav upphov till många olika kommentarer - bland annat finns numera flasköppnaren Suarez att köpa!
Värdlandet Brasilien som vaknar upp med världens värsta baksmälla! 1-7 och 0-3 i de två sista matcherna, Neymar skadad, ökande protester mot det dyra VM-arrangemanget! Fotbollstokiga Brasilien har fått mycket att tänka på efter detta VM!
Xavi Hernandez och hans Spanien var första storlaget som blev utslaget! Efter två matcher (1-5 mot Nederländerna och 0-2 mot Chile) var förra världsmästarlaget utslaget. Rekordsnabbt!
Yaya Touré och hans Elfenbenskusten lyckades inte ta sig vidare från gruppspelet (liksom Kamerun och Ghana). Det är svårt för de afrikanska länderna att lyckas, mycket beroende på bristfällig organisation och utbredd korruption i förbunden. Nigeria och Algeriet gick vidare från gruppspelet, men åkte ut direkt i åttondelen.
Zlatan Ibrahimovic var och tittade på VM. Robert Laul, Aftonbladet, släpade runt på en pappdocka i naturlig storlek på Zlatan - tyvärr så möttes inte Zlatan och hans pappkopia - kunde blivit ett intressant möte med Laul och Zlatan?
Åttondelsfinalerna blev spännande - bara tre avgjordes under ordinarie tid (Colombia-Uruguay 2-0, Nederländerna-Mexico 2-1 och Frankrike-Nigeria 2-0). Tre stycken avgjordes på övertid (Tyskland-Algeriet 2-1, Argentina-Schweiz 1-0 och Belgien-USA 2-1) och i två blev det straffsparksavgörande (Costa Rica-Grekland 5-3 och Brasilien-Chile 3-2). Det var således nära att skrälla i många av matcherna, men storlagen klarade sig vidare med ett nödrop.
Ärliga spelare är det ont om i toppfotbollen - fortfarande är det regel att förstärka/filma när man blir ruffad och man vädjar till domaren vid alla upptänkliga tillfällen. Det tycker jag att FIFA skulle ta tag i - FAIR PLAY borde betyda ett just uppträdande från spelarna.
Övertid och förlängning och tilläggstid, uttrycken varierar men problemet består - hur skall man komma tillrätta med maskningen? Jag tycker man skulle införa effektiv tid vid all tid utöver den ordinarie matchtiden 2 x 45 minuter - det skulle underlätta! Så fort bollen inte är i spel så stoppas klockan. Lika enkelt som sprayen!

Inga kommentarer: