torsdag 3 juli 2014

Spännande kvartsfinaler

VM i Brasilien fortsätter - och Brasilien är fortfarande med, men de har inte övertygat hittills. Mot Chile blev det en riktig nervkittlare med en avgörande straffläggning där Brasiliens storstjärna Neymar hade hela nationens (och alla Brasilienfans i hela världen) tryck på sig när han gick fram för att lägga den femte straffen. Men han pallar för trycket och rullade in den säkert i målvaktens högra hörn - målvakten chansade åt vänster. När Chile hade utsett Jara (som styrt in Brasiliens ledningsmål) till sin siste straffläggare insåg man att det kunde bli problem - och det blev det. Bollen i kraft i insidan av stolpen och ut. Brasilien vidare med ett nödrop! Jag tycker att domaren Webb skötte sig riktigt bra och tog de rätta besluten i många svåra situationer - han kommer att få ytterligare matcher i VM!
Colombia övertygade stort mot Uruguay och vann med 2-0 och ställs mot Brasilien på fredag kväll i en på förhand oviss historia. Colombia, i bra form, mot ett Brasilien som letar efter den rätta formen. Matchen kan sluta hur som helst, men jag tror att Brasilien på något vis tar sig vidare. Traditionens makt är stor.
Tidigare på fredagen kan vi njuta av ännu en oviss drabbning, Frankrike möter Tyskland. En match som är väldigt svårtippad, men där jag tror på Tyskland och Thomas Muller, en anfallare som löper ovanligt mycket och bra. Frankrike har annars övertygat stort hittills och anförda av Benzema är de ett hot mot ett stabbigt tyskt försvar (som räddades av Neuer senast!). Tyskland är mer rutinerat, men de är faktiskt en generation av förlorare (hittills). En sevärd match utlovas! Mitt tips till Tyskland, med stor tvekan - men de har många målgörare!
På andra halvan möter Argentina, som gick vidare mot Schweiz tack vare Messi, ett Belgien som har en bred trupp och som kan ställa till stora problem. I åttondelen mot USA övertygade Belgien och var på väg mot en stabil 2-0 vinst i förlängningen innan USA fick igång en traditionell heroisk slutforcering. Inhopparen Green, 19 år, reducerade elegant i 107:e minuten och resten av matchen blev en pärs för ett slutkört Belgien. Var USA, särskilt veteranerna Bradley, Dempsey, Cameron och Jones, fick sina krafter ifrån är en gåta, men deras slutforcering var magnifik. Bradley sprang under matchen 16 689 m med en forcering i slutet som var otrolig. Under ordinarie matchtid gjorde han tre "delivery/solo runs into the attacking third" i vardera halvleken, i förlängningen gjorde han åtta!! Allt enligt den förnämliga statistik man hittar på FIFAs hemsida!
Jag tror att Belgien har chans att rubba Argentina, frågan är hur man får stopp på Messi i en hel match. Schweiz lyckades i 87 minuter! Jag tror att Argentina får det besvärligt och att Belgien lyckas rubba Argentina - men i straffläggningen (?) vinner Argentina!
I den fjärde kvartsfinalen ställs överraskningslaget Costa Rica mot Holland (eller Nederländerna som man numera allt oftare säger) och där tror jag inte på någon fortsättning för sagan om Costa Rica - tyvärr. I matchen mot Grekland såg det lugnt ut tills Sokratis PAPASTATHOPOULOS kvitterade på övertid, men inte ens det knäckte det tappra Costa Rica. Efter förlängningen var de överlägsna i straffläggningen och tryckte in sina straffar utan problem. Grekerna däremot skapade problem inför straffläggningen då deras coach blev utvisad - ett tydligt prov på dåligt ledarskap av portugisen Fernando Santos. Nederländerna går vidare tack vare fler matchvinnare och ett stabilt försvarsspel!
Det skulle betyda semifinaler med Brasilien och Tyskland i den ena, Argentina och Nederländerna i den andra. Inga större överraskningar, men så brukar det vara i VM!

Inga kommentarer: