lördag 10 juli 2010

En timma före "förlorarnas match"

Finallagen är klara - det blev Holland och Spanien. Holland hade den enklare vägen mot ett försvagat Uruguay, Spanien hade det betydligt jobbigare mot Tyskland.

De båda semifinalerna hade på förhand karaktären av en bra (Holland-Uruguay) och en bättre (Spanien-Tyskland) match. Jag hade hoppats att Uruguay skulle kunna störa Holland mer än de gjorde. Men förutsättningarna var dåliga när försvarsjätten Lugano var skadad, anfallsstjärnan Suarez avstängd och, till råga på allt, giganten Forlan tvingades spela halvskadad. När sedan Holland fick 1-0 redan i 18:e minuten genom Van Bronckhorsts jätteskott från 30 meter rätt upp i krysset (VMs snyggaste mål!) så trodde jag att Uruguay skulle vara knäckta. Men de repade mod och före paus kunde Forlan kvittera på ett mästerligt skott. Forlan har varit en av de verkligt stora profilerna i detta VM.
I andra halvlek tog Holland över allt mer och 2-1 (offside?) kom efter drygt halva andra halvlek, strax därefter nickade! Robben !! in 3-1. Semifinalen var avgjord men Uruguay gav sig inte utan kamp, gjorde 3-2 i förlängningen på en frisparksvariant och hade press i slutet på ett då darrigt Holland. En som inte darrade var Irmatov från Uzbekistan, VMs bäste domare, som nu gjorde sin femte felfria match - och bara 32 år!

På förhand var matchen Tyskland - Spanien en riktig höjdare, men återigen lyckades Spanien "döda" matchen genom sitt överlägsna bollinnehav och sitt oändliga tålamod. Inga bortslagna bollar gjorde att tyskarna inte fick några kontringslägen alls men Spanien saknade fortfarande den riktiga udden framåt, trots att man nu hade ställt över Torres. Han ersattes av tvåfots-Pedro som hade några lägen, men inte fick till det i avslutningarna. Spaniens räddare blev denna gången gamle Puyol, som med all kraft som Katalonien kunde uppbringa nickade in en hörna i den 73:e minuten. Där missade tyskarna i markeringen.
Efter målet lyckades tyskarna förändra matchbilden totalt och forcerade de sista femton minuterna ordentligt mot det spanska målet, där särskilt Puyol spelade både bra och uppoffrande. Men tyskarna fick inte gjort något mål och Spanien gick till final efter sin tredje raka 1-0 match ! Hårt för Tyskland som bitvis spelat den bästa fotbollen i VM.

Vad händer i matchen om tredje pris - kommer båda lagen att gå in för matchen? Tyskland vann tredjepriset förra VM (3-1 mot Portugal, två mål av Schweinsteiger!) och vill säkert öka på sin medaljskörd, men orkar skadedrabbade Uruguay skrapa ihop ett slagkraftigt lag?
Jag tror det blir en klar tysk seger i en öppen match och om Klose gör två mål passerar han Ronaldo som VM-historiens meste målskytt - vilket jag tror Klose gör om han kan spela på grund av sin ryggskada.

Finalen blir en match av helt annan dimension och finalmatchen i en VM-turnering blir alltid ihågkommen. Tyvärr så tror jag att det kommer att bli en väldigt tillknäppt match med stort bollinnehav för Spanien och enstaka kontringsförsök från Holland. Spanien har tålamod och tror att de skall vinna på sitt "tika-taka-spel" och jag tror inte Holland klarar av att ta bollen från spanjorerna. Vad som kan hända är att holländarna spelar fult, stör Spanien och domaren Webb tappar kontrollen över matchen. Holländarna är duktiga på att spela med/mot domaren och försöker ständigt påverka honom - och mitt förtroende för Webb är inte så stort. Jag tycker att han ibland saknar "fotbollskänslan" och värderar situationerna felaktigt. Van Bommel och De Jong är inga snälla gossar på Hollands mittfält och fysiskt överlägsna spanjorerna.
Men mitt tips är 1-0 till Spanien i finalen, målet gjort av Iniesta, som blir allt bättre och bättre för varje match han spelar i VM.