fredag 16 juli 2010

En egen sammanfattning av VM 2010 - från A till Ö

Afrika skulle nu visa vad de kunde - men de kunde inte så mycket som vi trodde - fotbollsmässigt. Arrangörsmässigt var det OK, men på planen var Afrika sämre än väntat - trots svensk hjälp? Sydafrika var inte nära, Nigeria och Kamerun fungerade inte, Algeriet kom snett på det, Elfenbenskusten hade hamnat i en svår grupp, Ghana gick vidare, spelade bra och sprang mycket men hade otur(?) i åttondelsfinalen.
Brasilien försvann från VM i en paus? Vad sa Dunga till sina spelare i pausen i kvartsfinalen mot Holland? Allt rasade i andra halvlek och Brasilien lyckades inte skapa några chanser i underläget i andra halvlek. Var fanns ledaren på plan? Lucio försökte - men vad gjorde alla de andra? Ännu ett exempel i raden på hur svårt det är att förstå sig på det underbara spelet fotboll!
Chile blev mångas favoriter för sitt snabba och optimistiska spel i gruppmatcherna men var chanslösa i åttondelen mot Brasilien, 0-3.
Danmark försvann i gruppspelet efter förlust i den avgörande matchen mot Japan med 3-1. Då visade danske målvakten Thomas Sörensen hur viktigt det är med matchträning för en målvakt - Japans två frisparksmål såg inte otagbara ut!
England var favorit i vanlig ordning innan VM men kom ner på jorden oväntat snabbt efter 1-1 mot USA i första matchen. Kommer England någon gång att lära sig att bara för att man uppfann fotbollen för 150 år sedan är det inte givet att man kan/skall bli världsmästare idag!
Frankrike misslyckades totalt - igen. Snacka om varannandagslag! 2010 utslaget i gruppspelet, 1 mål och 1 poäng! 2006, knapp förlust i finalen mot Italien efter straffsparksavgörande! 2002 utslaget i gruppspelet, 0 mål och 1 poäng! 1998, vann mot Brasilien i finalen med 3-0! 1994 - lyckades man inte ens kvalificera sig till slutspelet!
Ghana lyckades rädda lite av den afrikanska äran genom att som enda afrikanska nation gå vidare från gruppspelet. I en dramatisk åttondelsfinal mot Uruguay blev man utslagna, efter straffar. Asamoah Gyan hamnade i allas fokus när han skulle lägga straffen i förlängningens sista minut (efter att Suarez räddat ett givet mål med händerna) - och drog den i ribban. Sedan inledde han straffläggningen med att dra upp bollen rätt i krysset - starkt!
Hands och straff blev det ofta i Serbiens matcher. Det började i inledningsmatchen mot Ghana då Zdravko Kuzmanovic helt obegripligt nådde en höjdboll med handen. Straff! - som Gyan satte. Mot Tyskland lyckades Nemanja Vidic, också helt obegripligt, ta med hands men Podolski missade straffen. I sista matchen mot Australien borde Serbien fått straff men domaren friade - till serbernas stora irritation.
Italien misslyckades också totalt, som Frankrike och England, och lyckades inte ta sig vidare från sin på förhand enkla grupp. Det blev nu Paraguay och Slovakien som gick vidare, Italien vann inte en enda match (oavgjort mot Paraguay och Nya Zeeland, förlust mot Slovakien med 3-2 i avgörande matchen)
Japan sprang mest av alla lagen i VM, trodde jag (men det visade sig vara USA anförda av Mark Bradley, knappt före Japan och Ghana) och sköt bra men missade i en tät åttondelsfinal mot Paraguay (0-0 vid full tid och efter förlängning) i straffläggningen.
Kedira, en av VMs mer anonyma spelare! I skuggan av Özil, Schweinsteiger, Klose och Podolski var Sami Kedira nyckeln till Tysklands framgångar. Han förenade ett mycket taktiskt försvarsspel med ett idogt löpande i anfallsspelet, en tvåvägsspelare som jobbade i det tysta. Kommer att bli en av stöttepelarna i det nya tyska landslaget (som redan har klarat av generationsväxlingen!)
Larrionda, Jorge, domare från Uruguay som blev världsberömd i samma stund som han missade att Lampards skott var inne i åttonddelsfinalen mot Tyskland. Istället för 2-2 kunde nu tyskarna gå till halvtidsvila med en 2-1 ledning - och England verkade slagna.
Maradona - VMs största stjärna - är onekligen bättre som spelare än som ledare. Jag vet inte om Maradona ensam ligger bakom Argentinas "taktik", men visst är det tragiskt när världens bäste anfallsspelare Messi får gå långt ner på planen för att hämta bollen. Snacka om misshushållning med kunnande!
Noll-noll blev det i 6 av 48 matcher i gruppspelet men bara 1 av 16 i slutspelet (Paraguay-Japan, Paraguay vann straffläggningen - eller, mer korrekt, Japan förlorade den!). Portugal spelade två 0-0 matcher i gruppspelet (mot Elfenbenskusten och Brasilien, men vann mot Nord-Korea med 7-0 i den tredje gruppmatchen)
Olycksfåglar dyker alltid upp i stora turneringar. En av de största olycksfåglarna i detta VM var väl Brasiliens Felipe Melo i kvartsfinalen mot Holland där han var mycket bra i första halvleken (med bland annat en fin målgivande passning till Robinho) men föll ihop totalt i den andra med först ett självmål (nick i eget mål i kamp med Julio Cesar) och sedan utvisad i den 73:e minuten för en onödig stämpling på Robben.
Portugal är ett försvarsstarkt lag och släppte på fyra matcher bara in ett enda mål (mot Spanien) men man hade stora problem att skapa något framåt i tre av matcherna, noll mål. Däremot ramlade målen in i en tät följd i matchen mot Nord-Korea, sju stycken, och till och med den annars misslyckade Christiano Ronaldo fick göra ett!
Quagliarella, Fabio, italiensk anfallare som hoppade in i sista gruppmatchen mot Slovakien efter halvtidsvilan. Gjorde ett mycket behärskat mål (lobb), men alldeles för sent då det kom i andra övertidsminuten.
Rooney och Ronaldo - ett riktigt misslyckat VM för båda. Robinho lyckades något bättre, men var långt från succé. Robben var mycket nära succé med två jättelägen att avgöra finalen - men brände båda.
Spanien blev världmästare för första gången och det var välförtjänt. Den spanska (Barcelonska) passningsfotbollen har visat sig hålla hela vägen ut vid två mästerskap nu - och mer kan följa. I Spaniens segerelva var sju spelare fostrade i Barcelonas ungdomsakademi - enastående. Det var Xavi, Iniesta, Puyol, Pique, Busquets, Pedro - och Fabregas. Har en ensam klubb tidigare haft ett sådant grepp om världsfotbollen? Spanien vann även Fair Play-priset!
Tyskland var VMs överraskningslag med massor av unga lovande spelare från förra årets U-EM i Sverige. Målvakten Neuer (VMs bäste?), backarna Boateng och Badstuber, Özil och Kedira på mitten och Thomas Muller framåt. Thomas Muller blev VMs skyttekung med sina fem mål (liksom Forlan, Villa och Schneider). Muller fick första platsen tack vare flest assist.
Uzbekistan kommer VMs bäste domare från. Det är Ravshan Irmatov, 32 år, skolfotbollsinstruktör, som i samtliga sina fem VM-matcher gjorde i det närmaste felfria insatser. Han inledde med öppningsmatchen Sydafrika-Mexico och avslutade med semifinalen Holland-Uruguay - redan en domarstjärna som FIFA kanske upptäcker snart!
Vita från topp till tå var dom, VMs enda obesegrade landslag. Under ledning av Ricki Herbert spelade Nya Zeeland tre oavgjorda matcher. Först mot Slovakien, 1-1, där Winston Reid gjorde målet i matchens sista förlängningsminut. Reid har spelat i Danmarks U-21-landslag och debuterade för Nya Zeeland så sent som i mars i år. I andra matchen spelade man 1-1 mot förra världsmästarna Italien för att avsluta gruppspelet med ännu en oavgjord match, 0-0 mot Paraguay.
Webb, Howard, domare från England som tyvärr blev utsedd att döma finalen - och gjorde det lika fantasilöst som jag befarat. Webb har inte den rätta fotbollskänslan och har lätt för att kompensera och därmed tappa matchen. England har för övrigt märkvärdigt svårt att få fram någon bra domare - det är ju ändå engelsmännen som bestämmer reglerna!
Xavi Hernandez, i mitt tycke världens bästa fotbollsspleare. Ligger bakom det mesta av Spaniens två titlar; EM 2008 och nu VM 2010. Ett passningsgeni som det verkar helt omöjligt att ta bollen från. Passar mest, passar bäst och passar bra in i rollen som det spanska lagets motor på mitten.
Yttrar finns inte längre i den moderna fotbollen, i varje fall inte i taktiken. Möjligen kan de dyka upp om man spelar 4-3-3, men då oftast tillbakadragna! Några klassiska yttrar fanns det inte i årets VM - de som kommer närmast är de offensiva backarna (Maicon, Ramos, Salcido, Coentrao).
Z - så slingrade sig tydligen VM-bollen Jubalani, i både höjd- och sidled. ett kärt diskussionsämne under hela VM - och även före. Men visst verkade tyskarna, som spelat med den i Bundesliga, behärska den bättre än övriga lag.
Återigen så misslyckades Sverige i ett fotbolls-VM. Våra gamla landslagsledare Lagerbäck-Andersson fick inte fart på Nigeria (det laget sprang minst av alla!), Svennis lyckades inte med Elfenbenskustens stjärnspäckade landslag (Drogbas skada!) och våran VM-domare Martin Hansson fick åka hem efter fyra matcher som fjärdedomare!!
Ändringar för domarna pratas det mycket om - målkameror och straffområdesdomare är några saker som föreslås. Jag skulle gärna se en liten, enkel förbättring: utrusta domaren med en sprayburk färg. Det har man redan i Sydamerika, den används vid frisparkar på så sätt att domaren målar ett streck som muren får hålla sig bakom. Enkelt, effektivt och billigt - och kan därför användas på alla nivåer. Dessutom skulle det ge frisparksskyttarna en chans.
Özil, Mesut, den nya tyska stjärnan med det lätta steget och den fina blicken för spelet. Özil jobbar med små medel men är fruktansvärt effektiv - och snabb.
...och därmed avslutas VM-kommentarerna för denna gången.

Inga kommentarer: