måndag 8 juni 2009

Lagerbäcks laguttagningar måste diskuteras !

Efter att ha genomlidit lördagskvällen framför storbilds-TV och landskampen Sverige-Danmark och med ytterligare timmars funderande över vad som egentligen hände är jag övertygad om en sak: Lagerbäcks laguttagningar måste diskuteras - och dissekeras. Hur resonerar han egentligen, hur tänker han?
Om vi dennna gång nöjer oss med att diskutera laguppställningen mot Danmark, på hemmaplan och med ett uttalat krav på vinst, så presenterade han följande uppställning:
Målvakt: Andreas Isaksson (inte mycket att diskutera eftersom Lagerbäck skapat en situation där vi inte har något alternativ. Vi har ingen andremålvakt! Vi hade Rami Shaaban ett tag, nu vet jag inte vem det är. Problemet är att Lagerbäck alltid vill spela med Isaksson, även i betydelselösa träningsmatcher. Ett annat problem är att Isaksson är dålig på att dirigera sin backlinje och sprider osäkerhet, men den diskussionen kan vi ta en annan gång)
Backlinje: Mikael Nilsson-Olof Mellberg-Daniel Majstorovic-Adam Johansson; en backlinje som helt saknar offensiva kvaliteter! Särskilt olyckligt är det att sätta Adam J. på vänsterbacken eftersom han inte kan använda vänsterfoten alls! Dessutom är Mellbergs passningsspel internationellt uppmärksammat, det är flera lag som med avsikt styrt det svenska spelet så att Mellberg får sköta uppspelen (ex.vis Kroatien) När dessutom den ende med offensivlust, Mikael Nilsson, hade fullt upp på sin kant innebar det att backlinjen inte presterade något framåt - och inte så mycket bakåt heller.
Mittfält: Rasmus Elm-Daniel Andersson-Kim Källström-Christian Wilhelmsson = det stora svenska problemet under senare år, delvis beroende på pressens enträgna arbete att tjata in Kim Källström i startelvan på Anders Svenssons bekostnad. Vi hade 2002 i Anders Svensson en spelare som var på väg mot ett internationellt genombrott, men tack vare Söderberg/Lagerbäcks velande kände han aldrig tryggheten i landslaget och blommade aldrig ut till den offensiva kraft han var på väg att bli. Kim Källström har vissa individuella kvaliteter, men totalt är han ingen landslagsspelare och blir det heller inte på grund av sina defensiva brister och, framförallt, sin långsamhet. Trots alla de chanser han fått i blågult ser det fortfarande ut som han spänner sig och hans överambition ställer ständigt till problem för honom. Den missade straffen i lördags var tragisk, men typisk. Å andra sidan kunde även Zlatan eller Henke missat. Men ser man på dagsform och självförtroende hade Zlatan varit det självklara förstavalet som straffläggare, men så resonerade inte Lagerbäck!
Angående Daniel Anderssons plats i startelvan funderar jag ständigt över hur stor roll Roland Andersson har i att Daniel över huvud taget finns med i landslagsdiskussionen. Jag trodde att Daniel var ett avslutat kapitel ungefär när storebror Patrik slutade och inte längre kunde snacka in Daniel i laget.
Chippens plats kan försvaras till viss del, men när lyckades han egentligen i landslaget. Enstaka finter på kanten som inte leder till något avgörande tycker inte jag rättfärdigar en permanent plats på kanten.
Rasmus Elm slutligen, som fick bra betyg efter matchen i pressen, var väl ändå en bra laguttagning av Lagerbäck? Nej, det tycker jag inte. Jag anser att Rasmus Elms form inte varit bra i år, även om den är i stigande, och personligen hade jag mycket hellre sett min favorit Sebastian Larsson på högerkanten. Jag tycker inte heller att Rasmus gjorde någon bra match, han väger lätt i defensiven och i närkamperna och skapade inte så mycket framåt. När dessutom hans långa inkast utnyttjas så otaktiskt blir det inte många plus.
Anfall: det gamla strävsamma paret Zlatan och Henke - och de har sannerligen ingen lätt uppgift. När Henke inte är i målform så blev deras attacker inte så besvärliga för danskarna att reda ut. Dessutom spelade danskarna direkt stenhårt på Zlatan och gav honom inga ytor. När Zlatan traditionellt saknade understöd från svenska mittfältet tog det ca 20 minuter innan han tappade tålamodet.
Sammantaget en usel laguttagning med väldigt tunn offensiv och ett säkerhetstänkande som styr Lagerbäcks agerande i såväl smått som stort. Dessutom blir det mer och mer irriterande att iaktta den Lagerbäckska handlingsförlamningen - att coacha laget hör inte till hans starka sidor som ledare.
Vad skulle/kunde/borde gjorts för att det skulle gått bra?
För det första: Jag har åtskilliga gånger påpekat att för att vinna måste man våga! Att som Lagerbäck gå ut på hemmaplan med en defensiv startuppställning i en match som måste vinnas är tjänstefel - varken mer eller mindre. Jämför med Morten Olsen som trots bortaplan gav sina ytterbackar anfallsorder och vågade spela man-man mot Zlatan-Henke i eget anfall. Modigt! Lagerbäck hade däremot kvar fyrbackslinjen matchen igenom, även i slutkvarten när vi egentligen skulle anfallit mangrant!
För det andra: Lagerbäcks ständiga säkerhetstänkande har medfört att han inte lyckats spela in någon ny kraft på mittfältet under de senaste åren. Varför har inte Sebastian Larsson, Holmén med flera fått ytterligare chanser. Deras inhopp har varit positiva och de var väl värda fler chanser. Dessutom borde Viktor Elm varit med istället för Daniel A. eller Kim! Lagerbäck har ständigt premierat defensiven på bekostnad av offensiven vilket medfört att vi efter Ljungberg inte har någon offensiv mittfältare av klass!?
För det tredje: Lagerbäck saknar fingertoppskänsla, förmågan att ge rätt spelare chansen vid rätt tillfälle, dvs när spelaren har full form. Exempel: Tobias Hysén (som till slut kommit med i truppen och som kommer att göra minst två mål bara han får vara med mot Malta!)
För det fjärde: Den miserabla (fega) coachningen av laget som vi sett flera exempel på under hela hans period, även under tiden ihop med Söderberg! I lördags skulle det självklart varit byte i halvtid, eller rent av redan efter en halvtimma, när han såg att spelet inte fungerade. Herrar Andersson och Källström blev alldeles för enkelt bortspelade gång på gång på mitten och framåt hände ingenting. Istället blev bytet efter 58 min. då Chippen bytte med Elmander, efter 68 då Viktor Elm bytte med Daniel A. och efter 80 då Mikael Nilsson bytte med Sebastian Larsson. Inga offensiva byten, inga ändrade direktiv, fortsatt Henke och Zlatan på topp och fyra i backlinjen! Otroligt svag coachning!
För det femte: Oförmågan att förstå varför inte Zlatan lyckas i landslaget och den naiva tron att samtidigt tro att Zlatan ändå på egen hand skall lyckas avgöra matcherna.

Sammantaget innebär det att lördagens förlust på sikt var bra för svensk fotboll eftersom vi blir av med Lagerbäck, frågan är bara vad som kommer i stället. Klart är i varje fall att Sverige måste ändra sin attityd, vi måste våga mera - då kommer vi också att vinna mera.
Kanske kommer U-21-laget att visa vägen, kanske inte.
Om Sverige missar VM i Sydafrika, vilket allt tyder på just nu, så kommer vi att få en ny landslagsledning. Bättre eller sämre får vi se då, den Lagerbäckska eran har i varje fall inneburit att Sverige deltagit i slutspelen - och det har varit givande för svensk fotboll!

Inga kommentarer: