torsdag 4 juni 2009

Dags för Danmark !?

På lördag spelar Sverige en av de viktigaste VM-kvalmatcherna på länge mot ett Danmark som av många klassas ned rejält på grund av skadeproblem. Jag hör inte till dom som vill klassa ned Danmark, däremot har jag stora tvivel beträffande Sveriges egen anfallsförmåga. Jag tycker att inatserna hittills i VM-kvalet varit synnerligen tveksamma och återigen tvingas vi att helt förlita oss på en enda spelare framåt - Zlatan.
Men ett fotbollslag består av elva spelare - att bara fokusera på en enda spelare är helt förkastligt. Dagens ensidiga Zlatan-skrivande tror jag personligen är negativt för svensk fotboll. Att exempelvis som Aftonbladet slå upp jätterubriken "Zlatan in på bara skinnet" och "strippshow" för att Zlatan bytte byxor på träningen är rent löjeväckande.
Betydligt intressantare hade varit om sportjournalisterna gjort ett försök att analysera den totala bristen på svenska mittfältsspelare av klass och hur Lagerbäck/Andersson totalt misslyckats med att spela in någon kreativ mittfältare. På lördag sätts hoppet återigen till trion Chippen, Svensson och Andersson kompletterad med någon av Källström, Sebastian Larsson eller Samuel Holmén. Jag tror att båda bröderna Elm får vila - det är inte Lagerbäcks stil att chansa. Dessutom har formen på Rasmus Elm varit tveksam hittills (å andra sidan brukar inte Lagerbäck/Andersson bry sig så mycket om aktuell dagsform).
Jag är mycket tveksam till de offensiva kvaliteterna hos detta svenska mittfält - och dagsformen (Svensson och Andersson har båda lårproblem). Om inte Sverige lyckas skapa något offensivt spel innebär det även att Zlatan kommer att matas med långbollar från Mellberg? Och det trivs inte Interikonen alls med. För att det skall fungera för Sverige måste vi ta tag i spelet, vara anfallsvilliga och löpa på djupet och spela bollarna på fötterna på Zlatan. Då kommer Danmark att få det mycket besvärligt. Men att vi förlitar oss på det defensiva mittfältsparet Svensson/Andersson visar väldigt tydligt hur lite Sveriges spel har utvecklats de senaste åren. Anders Svensson har blivit allt sämre framåt sedan VM 2002 och att Daniel Andersson över huvud taget är med i landslaget är ett svaghetstecken.
Visst kan vi gå vidare till VM i Sydafrika nästa år, precis som vi gått vidare många tidigare kval, men Danmark hemma blir ingen lätt match - och returen den 10/10 i Köpenhamn blir inte lättare! Därför är det nödvändigt att Sverige visar upp ett positivt spel på lördag, att vi klarar av att föra matchen och att vi kan skapa ett anfallsspel där Zlatan är delaktig i spelet. Det är fel att helt lita på enstaka trollerinummer av en fantastisk fotbollsspelare - fotbollen är ett lagspel. Dessutom är det lite oroande att det tydligen i Lagerbäck/Anderssons värld inte finns något alternativ till Henrik Larsson på topp. Vinterns innebandyspel har inte förbättrat skärpan framför mål - Henke har missat ovanligt många chanser i HIF i vår.
En liten kommentar angående trupperna:
den svenska är 23 man; 3 mv, 8 backar, 8 mittfältare och 4 forwards (när Andreas Isaksson kände av lite låront kallades Alvbåge in direkt, när Marcus Rosenberg fick ont i ett knä skickades han hem, men någon ersättare kallades inte in (Tobias Hysén i toppform hade varit ett logiskt alternativ).
den danska är 21 man; 3 mv, 6 backar, 6 mittfältare och 6 forwards - det ser lite offensivare och roligare ut!
För oss som inte har så bra kom i håg - här är det aktuella läget i kvaltabellen:
Danmark 5 4 1 0 12-2 13
Ungern 6 4 1 1 8-2 13
Portugal 5 1 3 1 6-3 6
Sverige 4 1 3 0 2-1 6
Albanien 7 1 3 3 3-6 6
Malta 7 0 1 6 0-17 1
-det ser inte så imponerande ut för vår del hittills vad det gäller målgörandet och vinstmatcher! Sverige har sex matcher kvar att spela och har sju poäng upp till Danmark och Ungern - och har bägge två kvar på bortaplan!! Tufft!! Sveriges resterande sex kvalmatcher är:
hemma mot Danmark på lördag - helst vinst och 3 poäng!
hemma mot Malta på onsdag - vinst ett måste - 3 nya poäng!
borta mot Ungern den 5/9 - här avgörs kanske Sveriges öde??
borta mot Malta den 9/9 - återigen ett krav på 3 poäng!
borta mot Danmark den 10/10 - en skräckupplevelse i Idrottsparken??
hemma mot Albanien den 14/10 - behövs säkert 3 poäng för att ha en chans till VM-plats!
Det är inte lätt att vara svensk fotbollssupporter, eller ...

Statistiskt är det jämnt mellan Danmark och Sverige och på FIFAs ranking (2009.06.03) ligger Danmark på plats 24, Sverige på plats 31. De har mötts 98 gånger, Sverige har vunnit 44, Danmark 36 och 18 oavgjorda. Sverige har gjort 178 mål och släppt in 162.
På lördag kväll kommer ännu ett resultat att läggas till statistiken - blir det trots allt en Sverigevinst?

1 kommentar:

Lars F sa...

Ja, det är ingen ljus bild som målas upp inför morgondagens fotbollsfest! Tyvärr har du nog rätt.

Den stora frågan tycker jag är - varför är Lagerbäck kvar efter alla dessa år av underprestationer? En nyfödsel av svensk fotboll måste väl ändå börja där?