måndag 16 mars 2009

Zlatan och Champions League

Belackarna, särskilt i England, fick ännu en gång belagt att Zlatan inte lyckas i Champions League. Nu blev hans Inter utslaget av Manchester United. I och för sig inget att säga om, United var det bättre laget och fick dessutom mål i början av bägge halvlekarna vilket innebar uppförsbacke för Inter. När Inter dessutom drog på sig en utvisning i mitten av andra halvlek så blev det rätt så uppgivet till slut.

Vad beror då Zlatans misslyckande i CL på? Eller, var det ett misslyckande? Jag tycker att han gjorde en stark match, understödet från övriga i Inter var klent och Mourinhos chansning med Balotelli från start slog inte väl ut. Adriano hade varit ett tyngre komplement och hade behövts som assist till Zlatan på topp för att rubba Uniteds Vidic och Ferdinand. Nu kunde dessa båda två koncentrera sig på Zlatan och då är det inte lätt att komma loss. Nu hade Zlatan två bra chanser som med bättre skärpa/lite mer tur hade kunnat resultera i både ett och två mål. Men, återigen fick han gå mållös från planen i en CL-match och det blir ett alltmer irriterande faktum för Zlatan - oförmågan att göra mål i en CL-match. Från uefa.com hämtar jag följande statistik angående Zlatan denna säsongen i CL: antal matcher 8, spelade minuter 674, antal skott 29, skott utanför 18, offside 8, frisparkar mot 17, frisparkar för 11 - och ett enda mål. Inga gula eller röda kort.
Vad säger en jämförelse med Steven Gerrard ( 7 matcher, 521 minuter, 23 skott varav 6 utanför, 1 offsidelöpning, 6 frisparkar mot och 5 med - och 7 mål. Ett gult kort) eller Christiano Ronaldo (7 matcher, 560 minuter, 45 (!) skott varav 16 utanför, 4 offsidelöpningar, 9 frisparkar mot och 26 med - och ett enda mål. Ett gult kort.) eller Lionel Messi (7 matcher, 477 minuter, 19 skott varav 8 utanför, 3 offsidelöpningar, 3 frisparkar mot och 15 med - och 6 mål. Inga kort.) om hur Zlatan har lyckats. Säger statistiken alltid sanningen? Vad betyder omgivningen?

Både Messi och Gerrard har en närmast osannolik "målprocent" om man ser på hur många mål det blivit på de skott som träffat mål. För Zlatan är det 1 mål på 11 skott, för Ronaldo 1 mål på 29 (!) skott men för Gerrard är det 7 mål på 17 skott och för Messi 6 mål på 11 skott. En otroligt stor skillnad mellan Gerrard/Messi jämfört med Ronaldo/Zlatan. Vad beror den på?

Här är det upp till var och en att ha sina teorier. Jag har svårt att se ett bestämt mönster. Det som överraskar mest är såväl Ronaldo/Zlatans ineffektivitet som Gerrard/Messis effektivitet - att det skulle skilja så mycket mellan dessa fyra världsstjärnor hade jag inte trott.
Det finns massor av statistik att hämta på nätet om man letar - och massor av korta filmklipp på mål. Du kan tillbringa ett oändligt antal timmar framför datorn med att leta och hitta, lyssna och titta på fotboll.
Det är en skillnad som är ofattbar stor om man jämför med hur det var för femtio år sedan då man kunde gå och vänta i månader på att det skulle komma en fotbollsmatch på TV. Det var maj månad som var årets clou med både den engelska cupfinalen och den europeiska cupfinalen för mästarlag (som Real Madrid vann fem år i sträck, de fem första åren 1956-60).

Fortsättningen på Champions League, hur går det? Här kommer verkligen lottningen att spela stor roll och eftersom det är fri lottning till kvartsfinalerna blir det väldigt spännande på fredag att se hur lottningen faller ut. Det är åtta lag kvar; fyra engelska (Arsenal, Chelsea, Manchester United och Liverpool), två spanska (Barcelona och Villarreal), ett tyskt (Bayern Munchen) och ett portugisiskt (Porto). Sannolikheten att det blir en helengelsk kvartsfinal är stor, men det lär inte bli två, och därmed finns möjligheten att det blir en upprepning av förra året med tre engelska lag i semifinalerna och minst ett, kanske två, engelska lag i finalen i Rom 27 maj. Det kan även vara värt att notera att kvartsfinalerna spelas 7-8 april med retur en vecka senare (14-15 april) och semifinalerna 28-29 april med returen en vecka senare (5-6 maj).
Som sagt, en stor del av vilka som blir de två finallagen avgörs redan nu på fredag då lottningen sker - i direktsändning. Vad är drömfinalen?
Jag tycker det skulle vara roligt med en icke helengelsk final men inget av de fyra kvarvarande engelska lagen kommer att vika ner sig frivilligt. Klarar Villarreal, Porto eller Bayern Munchen av att elimera något av de engelska lagen? Att Barcelona kan klara av det är givet, men gör man det? De fyra engelska lagen har breda trupper (mycket pengar) och taktiskt skickliga managers/tränare. Alla fyra lagen har ett vältrimmat defensivspel och är vana att spela tuffa matcher. Jag tror att i kampen mellan England och övriga fotbollseuropa så är England för närvarande starkare - därför blir lottningen på fredag mycket intressant att följa.
Det är bara tre veckor kvar till första kvartsfinalmatcherna och skador på nyckelspelare ställer till problem även för de bästa lagen. Deco i Chelsea och Klose i Bayern Munchen är exempel på nyckelspelare som kommer att missa kvartsfinalerna.
Mitt eget tips - innan lottningen - är att Chelsea och Manchester United kommer att mötas i finalen - igen! Men, jag återkommer med ett nytt tips efter lottningen.