lördag 21 mars 2009

Lottat och klart ...

I fredags så lottades kvartsfinalerna i Champions League och det blev, ganska väntat, två engelska lag i en av kvartsfinalerna. Att det återigen blev Chelsea och Liverpool som möttes i ett CL-slutspel var väl mer oväntat, men det är ofta så att historien upprepar sig.

Mötet Chelsea-Liverpool blir självklart den verkliga tungviktsdrabbningen av de fyra kvartsfinalerna. Det är ett möte med mycket prestige och det är väldigt ovisst. I dagsläget verkar Liverpool ha den bästa formen, men vad kan Hiddink åstadkomma under dagarna fram till första mötet (onsd. 8/4 på Anfield)? Det är två segersugna lag som möts och hur ser det ut i ligan då - är Liverpool och Chelsea avsågade från toppstriden eller har de fortfarande chansen att lura Man U på seriesegern? Har de fått några skador på några nyckelspelare? Det är mycket som spelar in, men jag tror inte att varken Chelsea eller Liverpool fick den lottningen de hade hoppats på.

På samma halva möts nämligen Barcelona och Bayern Munchen, vilket innebär att i semifinalen möter Liverpool/Chelsea förmodligen Barcelona - eller kan Klinsmann hitta på något för att störa de för tillfället till synes oslagbara Barcelona? Det är Barcelona som börjar hemma på Nou Camp, och med Klose borta så tillmäts inte tyskarna stora chanser att rubba ett anfallsglatt Barcelona på sin hemmabana.

Andra halvan ser mycket lättare ut och allmänt talas det om att Man U fått rena drömlottningen "på vägen fram" till ännu en CL-titel. I kvartsfinalen börjar Man U hemma mot Porto och det verkar i varje fall på papperet inte vara någon omöjlig motståndare.

Den fjärde kvartsfinalen är mellan Villarreal och Arsenal och Arsenal börjar borta. Arsenal har en bra chans att klara sig vidare vilket i så fall kan innebära en upprepning av fjolårets CL-semifinaler, med tre engelska lag bland de fyra! Den extremt penningstarka Premier League dominerar för tillfället den europeiska klubbfotbollen stort och frågan är hur det ser ut om tre-fyra år när/om den ekonomiska verkligheten kommer i kapp "de fyra stora". Deras underskott är gigantiska och en dag kommer bubblan att brista. Men då kanske det finns andra lag redo att ta över (Man City ?). Vi får se.

Hur kommer det då att gå i slutspelet på Champions League? Blir det några överraskningar eller kommer det att gå efter förhandstipsen hela vägen? En sak som är säker är i varje fall att det är nu som fotbollsunderhållningen når sin högsta höjd med de bästa spelarna, de bästa ledarna och de mest hängivna fansen. Det är klubblagsfotboll när den är som bäst - trots att de gamla hederliga kvalitéterna som klubbkänsla och laganda allt mer har kommit i skymundan. Det är pengarna som styr, det är laget med den starkaste truppen som når längst. Efterhand som konkurrensen hårdnar ges det allt mindre utrymme för det lekfulla, för improvisation och för överraskningar. Det är pengarna som styr.

Jag tror att Chelsea/Liverpool kan låsa ner Barcelona, men jag hoppas att Barcelonas anfallsinriktade fotboll triumferar och att katalanerna tar sig till final. Men det känns mer som ett önsketänkande än som ett realistiskt tips. Risken för en upprepning av förra årets final (Man U - Chelsea) är uppenbar, men jag hoppas på Barcelona.

Det väntar i vilket fall som helst nio härliga fotbollskvällar fyllda med europeisk klubblagsfotboll när den är som bäst - och då är den bäst i världen! Passa på och njut - om ni har rätt kanal. Annars får ni bjuda hem er till någon som har den rätta kanalen. Delad glädje är dubbel glädje!

Inga kommentarer: