tisdag 7 oktober 2008

Vad var det jag sa?

Skadelistan för det stolta svenska fotbollslandslaget blir allt längre - idag på träningen gick även Henrik Larsson sönder. Bristningen i låret kom, precis som jag befarade. Nu är det bara Zlatans knäonda kvar för att allt skall bli fullbordat!

Skadeproblemen har gjort uppgiften på lördag mycket svårare. Just nu känns det som om oavgjort vore en stor framgång. Problemet för Sverige är att vi har en alldeles för smal trupp. När fem-sex stycken av de givna försvinner har vi inga "nästan givna" att tillgå. Istället får vi ett mittfält på lördag av nästan debutanter - med vänsterbacksspelande Kim Källström som ett undantag - det andra är sidleds-Daniel.
Skadeproblemet har i varje fall det goda med sig att Sverige är tvungna (?) att överge kamikazetaktiken 3-5-2 och kommer att återgå till 4-4-2, eller ... 4-5-1??

Vad som är extra alarmerande är den stora procenten av avstängda, bänkade eller "på fel plats"-spelande som vi kommer att ha i startuppställningen, hur den än blir.
I skrivande stund (tisdag kväll) är laget ännu inte officiellt, men jag tycker inte det finns så många alternativ. Jag utgår från att Sverige spelar 4-4-2 (även om 4-5-1 hade varit att föredra), jag tror inte ens Roland A. kan förmå Lagerbäck till något annat på lördag kväll!

Det innebär Andreas Isaksson i målet och han kommer även i denna matchen att visa sina problem i luftrummet och vid fasta situationer ... och han är inte bra på att dirigera sina uteförsvarare.
Mittbackar blir Majstorovic och Petter Hansson (för inte kliver väl Schleebrugge direkt in?). De är, minst sagt, trögvända och på kanterna har vi två bänknötare; Fredrik Stoor och Mikael Nilsson. Det blir en av de på papperet svagaste backlinjerna på länge i en tävlingsmatch.
Mittfältet dirigeras av sidleds-Daniel tillsammans med Kim Källström och på kanterna blir det förmodligen Sebastian Larsson till höger och Holmén till vänster. (eller, vid 4-5-1, en offensiv Källström och ex.vis Andreas Grankvist ihop med Daniel som defensiv mittfältare)
På topp syns Zlatan med djupledslöpande Elmander vid sin sida - ett par som även denna landskamp kommer att leta efter ett fungerande samspel ! Personligen ser jag hellre Markus Berg än Elmander, men Lagerbäck brukar premiera lång och trogen tjänst.

Motståndare är Portugal, det starkaste laget sett till de tre senaste EM- och VM-turneringarna, med ett mittfältsspel i Spanienklass och med en spelsugen Ronaldo jagande mot det svenska landslaget.

Det blir ett äventyr på lördag och för mig är utgången given, antingen vi spelar 4-4-2 eller 3-5-2 (eller 4-5-1), vi kommer att få rejält med stryk!

(Inlägget är ett desperat försök att rädda Sverige, eftersom jag alltid brukar tippa fel!)

Inga kommentarer: