onsdag 1 oktober 2008

I motvind

I skuggan av Champions League-spelet har Lagerbäck presenterat truppen mot Portugal i VM-kvalet nästa lördag. Den ser ut så här:
Målvakter: Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, Johan Wiland, Elfsborg
Backar: Andreas Granqvist, Groningen, Petter Hansson, Rennes, Daniel Majstorovic, AEK Aten,
Olof Mellberg, Juventus, Mikael Nilsson, Panathinaikos, Fredrik Stoor, Fulham, Behrang Safari, Basel.
Mittfältare/anfallare: Daniel Andersson, Malmö FF, Viktor Elm, Kalmar FF, Samuel Holmén, Bröndby, Kim Källström, Lyon, Sebastian Larsson, Birmingham, Christian Wilhelmsson, al-Hilal,
Andreas Johansson, Ålborg, Marcus Berg, Groningen, Zlatan Ibrahimovic, Inter, Henrik Larsson, Helsingborg, Markus Rosenberg, Werder Bremen, Johan Elmander, Bolton

Inga sensationer, det mesta är väntat med tanke på det olyckliga skadeläget för landslaget för närvarande. Vad har Lagerbäck för möjligheter att formera en slagkraftig förstauppställning ur dessa "spillror"? Kommer han att hålla fast vid 3-5-2 även mot en spelskicklig motståndare som Portugal?

Det måste kännas för Lagerbäck som om hans efterhängsna kvaltur nu har övergett honom. Den nya taktiken, med massor av mittfältare, bygger på ett mittlås av Linderoth-Svensson som stöttar en offensiv, formstark Källström. Nu är både Linderoth och Svensson borta på grund av skada och vår mittfältsmotor/speluppbyggare Källström sitter på bänken i Lyon. Kommer sidleds-Daniel att bli vår nyckelspelare?

På kanterna har vi ännu inte sett någon kvalificerad insats - risken är stor att Chippen återigen blir skadad (för kallt i Stockholm?) och Sebastian Larsson får förmodligen återigen spela i den för honom ovana mittenrollen jämte sidleds-Daniel. Vilka som får förtroendet att starta på kanterna är osäkert, men det lutar åt att MFF-Roland har pratat in Behrang Safari på vänsterkanten och Mikael Nilsson tar då hand om högerkanten. Den offensiva rollen är vikt åt Källström (liksom hela den nya taktiken?) och det är nu verkligen upp till bevis för den ambitiöse Kim att visa vad han förmår i den tuffaste konkurrensen. Det går snabbt på det portugisiska mittfältet och frågan är om vår väldige Kim hänger med i de snabba vändningarna.
Trebackslinjen blir återigen samma tröga, vilsna trio utan inbördes samspel - det blir spännande mot snabba och spelskickliga portugiser!

Framåt handlar det mycket om den fysiska statusen på vår gyllene duo. Håller Henke Larssons lår - med tanke på att han gick ut igår mot MFF och att han har en "andraplatsfinal" mot Elfsborg nu på lördag? Utan kapten Henke försvagas det svenska laget ytterligare. Frågan är om inte Zlatan också börjar få lite ont i sitt knä lagom till Portugalmatchen, efter flitigt matchande i CL och Serie A?

Portugalmatchen KAN bli avgörande för svensk fotbolls framtida inriktning, och det är många intressanta frågor som kan få sitt svar.
1) Kommer Lagerbäck att framhärda i sin nya självmordstaktik 3-5-2 (är det MFF-Roland som ligger bakom?)
2) Kommer Zlatan att klara av att ta tag i sig själv och spelet om Henke, som jag tror, inte kan vara med?
3) Kommer alla våra "reserver i sina klubblag" (Mellberg, Källström, Stoor, Nilsson) ta/få chansen att visa hur bra de är?
4) Kommer den gamla sanningen återigen att visa sig stämma - när det ser som besvärligast ut gör Sverige sina bästa laginsatser?

Det blåser motvind för Lagerbäck och landslaget just nu, inledningen på VM-kvalet har inte varit övertygande. En förlust mot Portugal innebär en lång, tuff vinter med många diskussioner om landslagets framtid, oavgjort och vi vintervilar med hedern i behåll men med ett mycket ovisst fortsatt kvalspel framför oss, en vinst och Lagerbäck/Andersson vintervilar i godan ro!

Inga kommentarer: