lördag 11 oktober 2008

Funderingar...

Några timmar kvar till avspark. Kommer Sverige att reda ut det hela eller blir Portugal just så överlägsna som jag fruktar?

Viktigt att komma ihåg är att även Portugal har en hel del givna spelare borta; Carvalho, Deco, Simao och Maniche. Särskilt saknaden av dirigenten Deco kommer att märkas.

Matchen ikväll blir en uppvisning i disciplinerat försvarsspel från Sveriges sida (förhoppningsvis), men frågan är om disciplin räcker till när snabbhet och teknik saknas. Lagerbäcks drag att göra Zlatan till LAGKAPTEN kan vara genialiskt - eller helt fel!
Zlatan har haft svårt att övertyga i landslaget, han är en mångdubbelt effektivare spelare i Inter. Hans arbetsinsats har ofta varit dålig och Zlatans engagemang i försvarsspelet är ofta väldigt svagt.

Vad kommer att hända nu när Zlatan är lagkapten? Risken är att han tar på sig för mycket ansvar och att föjden blir en prestationskramp. Om inte Zlatan presterar kommer hans roll som lagkapten att bli besvärlig. Många hade väntat sig Daniel Andersson som lagkapten, eftersom han var vice lagkapten tidigare. Det hade varit enklare på många sätt, särskilt eftersom ingen har några större krav på Daniel som spelare ( i så fall skulle han inte ha varit med!). Som lagkapten är han accepterad och är van vid rollen. Dessutom är sidleds-Daniels position tacksammare för en lagkapten - som anfallsspelare kommer du ofta för långt från händelserna (särskilt idag) och får svårt att dirigera laget - om det nu är det som en lagkapten förväntas göra.
Risken är att Zlatan blir överambitiös i sin lagkaptensroll och resultatet kan bli öppna konflikter på plan i ett pressat läge - vilket inte gagnar laget. Jag undrar om Lagerbäcks chansning med Zlatan som lagkapten är bra om man ser till helheten.

På grund av alla skador går man tillbaka till beprövade 4-4-2 (tack för det) och enligt förhandsresonemanget blir det speciella defensiva uppgifter för Elmander (som redan sagt ifrån att han inte passar i rollen som yttermittfältare). Det stora problemet för svenskarna blir tempot och risken är att vi kan dra på oss en utvisning när vi har svårt att hänga med i portugisernas snabba passningsspel.

Finns det då inget positivt att dra fram - förutom den förnäma statistiken som Sverige har på Råsunda (bara en förlust i en tävlingsmatch på de senaste tio åren, och det var mot Lettland 2003 i en match där gruppspelet redan var avgjort till Sveriges fördel).
Vad som kan ses som positivt är att Sverige traditionellt brukar prestera bäst när de är rejält nederlagstippade, men det känns som att dagens lag är alldeles för dåligt samspelt för att klara av att resa sig ur skiten och vinna efter en massiv laginsats.

Jag anser att kvällens landskamp är väldigt viktig för svensk fotbolls fortsatta utveckling. En förlust ikväll innebär missmod, små möjligheter att kvala in till VM 2010 och ett kvitto på att vi har halkat efter i utvecklingen. Men, om Sverige skulle vinna, så ser allt plötsligt väldigt positivt ut. Då kan vi prata om den svenska bredden på toppen, att vi lyckas besegra en toppnation som Portugal med vårt B-lag och vi har då även goda möjligheter att kvala in till VM 2010.
Fotboll är en fantastisk sport!

Inga kommentarer: