söndag 12 oktober 2008

Fortsatta funderingar ...

Efter matchen känns det som en besvikelse att vi inte lyckades vinna. Det känns definitivt mer som två förlorade poäng än som en vunnen. Min pessimism var stor innan matchen. Jag trodde inte Sverige skulle ha en chans mot ett Portugal som jag kraftigt överskattade.

Var anledningen till Portugals försiktighet Danmarks förtjänst - eller frånvaron av Deco m fl? Resultatet var i varje fall ett mycket blekt Portugal som inte lyckades etablera något tryck mot Sverige någon gång under matchen. De farligheter man hade berodde oftast på svenska misstag (Källströms felpassningar).

Den påtvingade generationsväxlingen för svensk del var positiv. Både Holmén och Sebastian Larsson gjorde starka insatser och även Behrang Safari klarade sig hyfsat. Men varför inte Lagerbäck bytte ut Elmander mot Markus Berg när det är en halvtimme kvar tillhör fotbollslivets olösta gåtor. Elmander var helt slut och möjligheten att han skulle göra något positivt framåt var mycket små. Men Lagerbäck är en väldigt försiktig general och definitivt ingen vän av byten i fotbollen. Jag tror att Berg med sin målaptit och nyvunna självförtroende hade varit perfekt sista halvtimman. En chans hade räckt för mål!

Konspirationstanken för dagen: var Zlatans varning ett beställningsjobb från Mourinho? Den tråkige italienske domaren Rosettis tidiga varning på Zlatan var mycket hårt dömd, tycker jag. Nu innebär det att lagkaptenen Zlatan missar returmatchen i Portugal i mars - vilket i sin tur innebär helt andra förutsättningar för det svenska anfallsspelet. Att Elmanders alla frilägen i första halvlek (fyra bra chanser) beror på den hårda portugisiska bevakningen av Zlatan är rätt självklart. När tre försvarsspelare huvudsakligen koncentrerar sig på Zlatan ger det förstås stort utrymme för andra forwards. Tyvärr lyckades den matchotränade Elmander inte sätta någon av chanserna.

Det fortsatta VM-kvalet blir ett kvalificerat räknande och Sverige behöver troligen hjälp för att vinna gruppen - frågan är om något annat land kan plocka poäng av de nu heltända danskarna. Efter tre matcher har Danmark tappat två poäng (oavgjort borta mot Ungern), Sverige fyra (två oavgjorda; Albanien borta och Portugal hemma) och Portugal fem (förlust hemma mot Danmark, oavgjort borta mot Sverige). 2009 blir intressant - hoppas att Lagerbäck fortsätter generationsväxlingen och även slussar ut Daniel Andersson och Petter Hansson under nästa år. Avgörande trots allt blir dubbelmötet mot Danmark - det kommer att bli två otäckt spännande matcher!

Inga kommentarer: