torsdag 16 oktober 2008

Portugal borta?

Satt igår kväll, efter fotbollsträningen, och tittade på matchen Portugal-Albanien. Kom in i matchen i slutet av första halvlek, just när Albanien fick sin inbytte försvarare Teli utvisad efter andra gula kortet på mindre än tjugo minuter. En arm i ansiktet på Ronaldo var anledningen, utvisningen var helt okej och domaren gjorde en mycket bra match (men han missade en klar armbåge från Ronaldo i början av andra halvlek som borde gett ett gult kort).

Tänkte att titta tills Portugal gör första målet - det tar väl inte så lång tid med alla de namnkunniga anfallarna mot ett decimerat Albanien. Men jag blev sittande. I andra halvlek fick jag se ett tappert kämpande Albanien framgångsrikt försvara sig i fyrtionio minuter mot ett överlägset, men uddlöst Portugal. De målchanser som skapades missades omsorgsfullt, främst beroende på dålig skärpa i avslutningarna. Ett inspirerat målvaktsspel av Albaniens Beqaj hjälpte också till att hålla det albanska målet tomt.

Albanerna spelade med hjärta, portugiserna spelade som stjärnor. Världens bäste fotbollsspelare Ronaldo misslyckades återigen totalt, inbytte Quaresma var bara dålig och det portugisiska femmannaanfallet (!) åstadkom således inte ett enda mål - och inte så många målchanser heller.

I och med denna matchen tror jag att Portugal är borta från möjligheten att vinna gruppen, även om deras ledare Queiroz fortfarande är hoppfull och säger att de skall ta de poäng som behövs. "The players dominated the match and did everything to win. Make no mistake, we will get the points we need to qualify." Vi får se om han får rätt om ett år - jag tror i varje fall att Portugal är borta efter att på två hemmamatcher bara lyckats ta en enda poäng!

Portugal borta verkar helt plötsligt inte så farligt - kan Danmark vinna och Albanien spela oavgjort med tio man så skall väl Sverige även utan Zlatan klara minst en poäng mot Portugal i Portugal? Var i Portugal matchen skall spelas är inte bestämt ännu.

Gårdagens match visade också med all önskvärd tydlighet att en stor nation (Portugal) inte kan besegra en liten nation (Albanien) utan att spela med hjärtat - kämpa för varandra, koncentrera sig i avslutningar, springa i luckor. Albanien var under andra halvlek konstant nedlåsta långt ned på egen planhalva, men lyckades ändå freda sig genom individuell skicklighet och taktiskt lagspel. Stunderna man hade bollen under kontroll var få och korta, trots det lyckades man hålla nollan. Holländske tränaren Ariee Haan var såklart nöjd efter matchen och grupp 1 är i nuläget väldigt jämn. Albanien skall till Malta 2 november för årets avslutande match i kvalgrupp 1. Vinner man den matchen övervintrar Albanien överst i tabellen med åtta poäng, före Danmark och Ungern på sju och Portugal och Sverige på fem! Malta ligger kvar i botten utan poäng.

Ett spännande kvalår 2009 väntar oss!

Inga kommentarer: