fredag 24 oktober 2008

Fotbollsfundering - igen

Hur ser det ut för fotbollen i Sverige?

Jag tänker på att nu när den allsvenska slutstriden är som mest intensiv med fyra omgångar kvar och Kalmar och Elfsborg har samma poäng och samma målskillnad, och med Helsingborg och Göteborg lurande i vassen, så trängs det allsvenska materialet på sportsidorna med dels Champions League, dels Premier League, Serie A och La Liga. Dessutom har vi kraftigt vikande publiksiffror och undermåliga arenor - och det ständiga publikbråket i Stockholm.
Vad skall vi göra för att rätta till detta och få den svenska fotbollen mer positiv och livskraftig, så att den kan hävda sig i konkurrensen med all internationell fotboll?

Jag tror på en återgång till höst-vår, på att bygga bättre och mer ändamålsenliga fotbollsarenor och på att satsa ännu hårdare på ungdomen.

Om vi går tillbaka till höst-vårschema får vi en hel del fördelar. Bland annat får vi serieavslutningen i maj-juni när vädret är som bäst, vi får samma spelordning som större delen av övriga Europa och vi får samma rytm på transfermarknaden. Vinteruppehållet behöver inte bli så mycket längre än två månader (särskilt om vi kan få bättre arenor) och vi får en chans att göra avslutningen i seriespelet till en positiv upplevelse med välfyllda läktare i fint väder!

Att bygga fler och mer ändamålsenliga fotbollsarenor är ett måste, i såväl allsvenskan som superettan. Det skall vara bekvämt att gå på fotboll! För Stockholms del har jag väldigt svårt att förstå varför inte de tre stora stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby går ihop och bygger en gemensam matcharena, som även skulle kunna användas till konserter och andra arrangemang. Med det publikunderlaget som finns i Stockholm skulle några konserter per år generera stora pengar till klubbarna. Man kunde då också lösa problemet med huliganerna på läktarna - genom att bygga en arena som gjordes säker från början!

Det viktigaste för den svenska fotbollens utveckling är att satsa ännu hårdare och mer målmedvetet på ungdomen. Inte bara klubbarna i allsvenskan utan även i superettan och längre ner i seriesystemet skall erbjuda intresserade och lovande ungdomar möjligheterna att utbilda sig till duktiga fotbollsspelare. De går att hitta tillräckligt med talanger inom svensk ungdomsfotboll för att tillgodose de inhemska kraven - och även exportera stjärnorna till de stora ligorna.

Om vi inte försöker att se på den svenska fotbollen på ett nytt sätt är risken stor att vi hamnar ännu mer på efterkälken. Jag efterlyser en generell diskussion i svenska fotbollsmedia om vad som behöver göras för att den svenska fotbollen skall utvecklas i en positiv riktning. Det är inte tillräckligt om vi lyckas hanka oss vidare till det ena slutspelet efter det andra. Vi måste även förstärka vår klubbfotboll så att vi kan hävda oss i europeisk toppkonkurrens, det är dags för ett svenskt klubblag i Champions League igen (kan Cypern så skall väl även Sverige kunna?).

För övrigt så tror jag att Kalmar vinner allsvenskan, att Beckham kommer att spela i Milan, att Arsenal har stora möjligheter att förändra synen på fotbollen genom sin offensiva grundidé och att Sverige inte av egen kraft klarar av att gå vidare från gruppspelet.

Inga kommentarer: