fredag 20 juni 2008

Tyskarna till semifinal - f f g sedan 1996

Portugal misslyckades med det väsentliga, stoppa tyskarna på de fasta situationerna. Resultatet blev två nickmål; ett av Klose och ett av Ballack (som föregicks av en klar knuff i ryggen på den olycklige Ferreira, men det missade vår svenske domare Fröjdfelt - där rök finalmatchen?), båda efter frispark av Schweinsteiger. Det var också han som gjorde tyskarnas första mål efter ett mycket fint upplopp på vänsterkanten av Podolski (väggspel med Lahm och Ballack). Bastian Schweinsteiger hade således en särdeles lyckosam dag och revanscherade sig för sin utvisning mot kroaterna.
Portugal gjorde två mål, hade chans på ytterligare några men utgjorde aldrig något allvarligt hot mot den tyska lagmaskinen. Ronaldo var blek och syntes inte så mycket. Deco hade mycket att bestyra och gjorde det bra. Bosingwa var en upplevelse på kanten, han sprang till och med ifrån Lahm vid några tillfällen. Tyvärr var inte inläggen alltid av högsta kvalitet.

De stora problemen för portugiserna var emellertid inte framåt utan bakåt - det var alldeles för lätt för tyskarna att skapa målchanser. Såväl Klose, Schweinsteiger och Ballack som Podolski hade flera chanser och manövrerade sig förhållandevis lätt i läge. Och, som sagt, i huvudspelet var tyskarna helt överlägsna, såväl framåt som bakåt.

Därmed var Portugal utslaget ur EM, men tyskarna är kvar och får förmodligen möta Kroatien i semifinalen. Ett Kroatien som behändigt skall klara av turkarna ikväll. Turkiet är klassen sämre än Kroatien - det gäller bara för kroaterna att hålla nerverna i styr för turkiska provokationer.

Och Sverige, hur skall det gå nu efter ännu ett svagt slutspel? Var vi dåliga, eller har vi för stora krav? Skall vi vara förbannat stolta istället för att vi har lyckats kvalificera oss till slutspel i både VM och EM de senaste fem gångerna?
Jag tycker att det hade varit intressant med en öppen diskussion om vad Sverige bör satsa på den närmaste tioårsperioden då det gäller seniorfotbollen. Skall vi nå framgångar måste vi ha en gemensam målsättning som alla ställer upp bakom och då måste också de resurser skapas som behövs för att lyckas. Har vi tillräckligt med pengar för det?

Jag tror inte att den situation vi har idag för svensk seniorfotboll gör vårt landslag bättre på sikt. Jag tror att vår inställning måste ändras på en hel del punkter. Bland annat en seriösare inställning bland ungdomarna i elitlagen, som står nära en A-lagsplats. Vill du bli något måste du träna extra mycket. Kanske en central ungdomsakademi vore något?
Det måste vara attraktivare att spela i Sverige än i Danmark eller Norge - en pengafråga! Vi måste också vara beredda att möta hotet från öst när den ryska ligan växer i kvalitet och omfång - en ny marknad för svenska spelare (å andra sidan är det väl bara Zlatan som gör svenska spelare attraktiva för tillfället?)
Vi måste få en landslagsledning som kan entusiasmera spelarna till det lilla extra, att gå genom eld och vatten för det svenska landslaget. I dagsläget verkar det som om landslagstruppen och Lagerbäck har svårt att tända till inför uppgifterna!
Det finns mer att diskutera. Jag återkommer i ärendet!

Inga kommentarer: