söndag 29 juni 2008

Äntligen - efter 44 år!!

Europamästare 2008 blev Spanien och det var 44 år sdan de vann EM förra gången. De vann på ett mycket övertygande sätt. De vann alla matcherna i gruppspelet och de vann kvartsfinalen mot Italien efter straffar, de vann semifinalen mot Ryssland med 3-0 och finalen med 1-0 - de släppte inte in något mål på tre matcher. De hade ett enastående passningsspel, de vågade anfalla och de hade de bästa spelarna. Sverige har mött Spanien flitigt på sista tiden, två gånger i kvalet och en gång i gruppspelet, så vi känner till dom väl.

I finalen började tyskarna bäst, men efterhand tog spanjorerna över, tack vare sitt tålamod, sin koncentration och sitt enastående passningsspel. Det blev en bra final, händelserik och välspelad och med mycket kamp. Domaren höll matchen på en lagom nivå utan att vifta med korten och återigen var det en bra domarinsats som vi fick se.

Fabregas var med från start och var bra, men inte lika dominerande som i förra matchen då han hoppade in. Jag tycker att Xavi var planens store spelare och han var den som organiserade det spanska spelet. Iniesta var mycket duktig på vänsterkanten och hade flera fina inläggssituationer som kunde resulterat i mål. Lite för enbent bara, det fanns fina tillfällen för avslut med vänstern men Iniesta flyttade över bolen till högern och så var chansen borta.

Senna var återigen mycket bra i sin defensiva mittfältsroll och nära att avgöra med 2-0 några minuter före slut. Senna har varit en av turneringens absolut bästa spelare, en av dom som jobbar mycket i det tysta. Den sortens spelare som inte märks förrän de är borta.

Det är bara att gratulera fotbollen till sådana mästare som Spanien. Med den fotbollen de spelar ser framtiden för fotbollen ljus ut.

Något EM-lag tar jag inte ut nu - men jag återkommer med en EM-elva - med några överraskningar.

Inga kommentarer: