måndag 9 juni 2008

Kan Polen överraska?

Efter söndagens två EM-matcher ser Tyskland ut som en favorit till EM-titeln, Polen som ett lag som kan överraska och gå vidare från gruppen, Kroatien som cyniska och nonchalanta men väldigt kapabla när dom vill och Österrike ett lag som kämpar ärligt men inte räcker till.
Kvällens första match; Österrike-Kroatien, chockstartade med en straff till Kroatien efter bara fyra minuter - kallt inprickad av nya stjärnan Luka Modric. Efter en halvtimma slog Kroatien av på takten och lät österrikarna komma in i matchen. Till slut var det österikarna som dominerade tillställningen och de var väl värda ett oavgjort resultat, men de lyckades inte få in bollen. Matchen blev aldrig riktigt spännande, på något vis kändes Kroatien som det bättre laget hela tiden, trots att Österrike dominerade stort i slutet av matchen.
Matchen Polen-Tyskland var mycket bra, med högt tempo och fint spel. Polackerna imponerade med väldigt fina överflyttningar, långa och precisa passningar och snabba kantspringare (nästan som Lato på 70-talet!). Det är tydligt att Leo Beenhakker noga har läst den polska fotbollshistorien och håller på att återskapa ett lag med den gamla polska specialiteten; snabba omställningar. Mot ett sämre lag än Tyskland kan de bli mycket farliga. Sista gruppspelsmatchen mellan Polen och Kroatien lär bli avgörande för vilket lag som följer tyskarna vidare. Det kan bli en mycket sevärd tillställning.

För övrigt känns upplägget på grupperna bra med en efterhand stegrad spänning:
Först grupp A där Portugal ser klart bäst ut, Tjeckien förmodligen kompletterar trots hemmanationen Schweiz kämpatakter och Turkiet verkar vika jumboplatsen.
Ungefär samma upplägg i grupp B där Tyskland ser klart bäst ut, Kroatien förmodligen kompletterar trots hemmanationen Österrikes kämpatakter, men där Polen är en rolig utmanare.
Sedan stegras det med den ovissa och oerhört intressanta grupp C där Frankrike och Italien utmanas av Holland i första hand och ett Rumänien som övertygade stort i kvalspelet. Sex högintressanta matcher att se fram emot.
Avslutningsvis så Sveriges grupp, grupp D, där Spanien är helt överlägsna (på papperet), Sverige numera räknas som en stark kandidat till att gå vidare, Ryssland fått problem med skador och avstängningar och Grekland kommer att få stora problem att försvara sin mästartitel. Otto Rehhagel gör allt för att mörka formen hos grekerna, och det lyckas han bra med. Tre spännande kvällar att se fram emot.

Inga kommentarer: