söndag 8 juni 2008

Dagarna är transportsträckor - EM har börjat

Dagarna är transportsträckor inför kvällens höjdpunkter - de två EM-matcherna.

Lördagens inledande matcher var inga skrällar och tiden känns avlägsen sedan man mönstrade laguppställningar med fem anfallsspelare. Kedjan bestod förr av fem man; höger- och vänsterytter, höger- och vänsterinner och center! Idag består anfallet i bästa fall av två man, oftast av en. Det skrivs mer om hur anfallaren kan/skall hjälpa till att styra försvarsspelet än om hur försvararna skall hjälpa till med anfallsspelet.

De flesta lag har ett allt folkrikare mittfält med olika variationer på diamanter, defensiva mittpar, släpande yttrar och mittfältslibero framför backlinjen.

Vad blir resultatet av allt detta defensiva tänkande?

Vad händer när det inte lämnas utrymme för enskilda initiativ framåt, för det sorglösa anfallsspelet, för den farliga dribblingen, för den egoistiske måltjuven?

I lördagskvällens första match mellan värdnationen Schweiz och Tjeckien hände verkligen inte mycket - särskilt inte i första halvlek. Målchanserna kunde räknas på ena handens tumme och det mest upphetsande var när Schweiz enda hopp framåt, Alexander Frei, olyckligt blev skadad och fick utgå.

I den andra matchen var det betydligt händelserikare tack vare ett ovanligt offensivt inriktat Portugal - två mål och tre träträffar berättar om ett anfallsglatt spel. Kan bli besvärliga motståndare i kommande VM-kval för vårt tröga försvarsspel!

En liten skönhetsfläck; mittbacken Ricardo Carvalhos osportsliga uppträdande, såväl i Chelsea som i Portugals landslag. Ful i närkamper och allmänt otrevlig. Inga större incidenter igår (bara en ful eftersläng och en avvisad framsträckt hand), men det känns som om det stora bråket alltid ligger nära när Carvalho är inblandad.

Portugal dominerade stort, trots att Ronaldo inte var så framträdande. Den lille Deco var stor i matchen och fick bra snurr på Portugals anfallsspel, bra understödd av den ännu mindre (kortare och lättare) Moutinho. Även vänsterkantens Simao hade en bra kväll. Portugal har ett mycket talangfullt lag och har alla möjligheter att gå långt även i denna turneringen (förlorade finalen mot Grekland 2004).

Inga kommentarer: