onsdag 11 juni 2008

Fotbollsprofessorn slog till

Kvällens båda matcher i grupp A var mycket underhållande. Tjeckien-Portugal bjöd på offensiv och initiativrik fotboll, Schweiz-Turkiet maximal dramatik på vattensjuk plan.

Första matchen bjöd på energisk, offensiv och positiv fotboll från första stund, särskilt från Tjeckiens sida. De startade med Milan Baros ensam på topp, men han fick mycket bra understöd av ett offensivt mittfält med Plasil som den store dirigenten. Baros var nästan tillbaka i samma form som förra EM, men saknade skärpan framför mål.
Skärpan framför mål hade Portugal, särskilt i slutet av matchen. Ronaldos 2-1 kom efter ett mästerligt sidledspass från Deco och vid 3-1 spelade en ensam, kontrande Ronaldo fram Quaresma så att denne enkelt kunde rulla in bollen.

Den andra matchen, Schweiz-Turkiet, hade helt annan karaktär - här gällde det att vinna för att ha chans i fortsättningen. Det fanns inte utrymme för något gnetspel, båda lagen ville verkligen vinna och det gjorde Turkiet till slut,efter mål i andra förlängningsminuten. Efter en första halvlek, där spelet förstördes av ett skyfall som startade efter tio minuter och höll på en bra bit in i andra halvlek, såg allt upplagt ut för Schweiz. Stabilt spel, anpassat till den vattensjuka planen, ledning med 1-0 och på god väg att ta hem en nödvändig seger.
Men i pausen slog han till, den turkiske fotbollsprofessorn Fatih Terim. Två byten och klara direktiv om hur fotboll skall spelas på en genomblöt plan innebar att matchbilden förändrades helt. Schweizarna tappade greppet om matchen och turkarna kunde kvittera i den 57:e minuten och till slut avgöra, efter mycket dramatik i bägge riktningarna.

Nu, efter två omgångar i gruppen, stiger siffertolkarna in i handlingen. Det är nu det är dags att plocka fram alla tänkbara kombinationer, gissa och fundera, ta hjälp av gammal statistik och föra fram egna djärva teorier. Men, för ovanlighetens skull är det enkelt denna gången. Portugal är klara för kvartsfinal, Schweiz är redan utslagna och Turkiet och Tjeckien möts i en helt avgörande match om vem som skall följa med Portugal till kvartsfinalerna.