fredag 13 juni 2008

Allt är som vanligt - nästan

Återigen två matcher på programmet, återigen två matcher med olika karaktär, återigen besannades gamla sanningar - nästan.

Kvällens första match var första - men inte sista - ödesmatchen i grupp B. Österrike - Polen var en match mellan två förlorare - ännu en förlust skulle betyda farväl till turneringen för denna gång. Jag trodde mycket på Polen innan matchen, tyckte att de visade upp en genomtänkt fotboll bitvis mot tyskarna. Mot ett mediokert Österrike skulle de säkert skapa många målchanser och ta en stabil seger - trodde jag.
Det blev tvärtom. Ett inspirerat Österrike kom fram förvånansvärt lätt i första halvlek och skapade många chanser - endast en storspelande Boruc räddade polackerna från ett flermålsunderläge. Istället var Polen uppe i en enstaka kontring och fick ett klart offsidemål godkänt och en orättvis 1-0-ledning i halvlek.
Till andra halvlek hade Beenhakker bytt ut orosmomentet i backlinjen, Jop, mot Golanski och det innebar en helt annan stabilitet i det polska spelet. Österrikes anfallslusta mattades efter hand och mot slutet av matchen verkade österrikarna håglösa. De hade förgäves stångat sina pannor blodiga mot den polska backlinjen - och det som tog sig förbi hade Boruc säkert tagit hand om.
Men, på övertid, fick österrikarna en straff av den tveksamme engelske domaren Webb. Tröjdragning av Lewandowski på unge, lovande Prödl som var med i jätteklungan i det polska straffområdet. Korrekt i och för sig, men det stora flertalet tröjdragningar inom straffområdet brukar domarna blunda för. Straffen satte veteranen Ivica Vastic mycket säkert i Borucs högra hörn - Boruc gick till vänster. Kuriosa: Vastic blev därmed EM:s äldste målskytt gnom tiderna i ett slutspel (38 år).
Sammantaget en match där domaren fick huvudrollen genom att dels godkänna Polens offsidemål, dels ge Österrike en tveksam straff. Försöker domarna medvetet (eller omedvetet) skipa någon slags rättvisa?

Kvällens andra match bjöd på spel på en mycket högre nivå, där särskilt Kroatien imponerade genom ett mycket effektivt försvarsspel med hög press. Som vanligt är jag kluven då det gäller Kroatien. Ibland briljanta, ibland destruktiva och osportsliga. Så var det i denna matchen också, men kunnandet finns där och det är ett lag som styrs mycket av känslor.
Högermittfältaren Darijo Srna var briljant denna kväll, trots att han var nere för räkning två gånger. Men det kroatiska "läkarteamet" fick fart på honom genom någon slags mirakelkylspray - rikligt sprayande, röken låg tät och ur röken steg Srna upp både en och två gånger. Han hade mycket att bestyra med både frisparkar och hörnor matchen igenom och gav bra understöd till den ständigt jagande Olic. Det var också Srna och Olic som gjorde Kroatiens båda mål innan Lukas Podolski gjorde tyskarnas enda tio minuter före full tid. Detta efter ett av Philip Lahms otaliga inlägg från vänsterkanten, dit han flyttats i andra halvleken.
Men det kändes aldrig som tyskarna var nära att kvittera, därtill spelade kroaterna alltför skickligt spelförstörande. Särskilt supertekniske mitfältaren Luka Modric utmärkte sig under de sista tio minuterna med ett uppoffrande, irriterande, provocerande spel. Att tyskarnas inhoppare Bastian Schweinsteiger tappade fattningen och blev utvisad för en onödig knuff på Leko i slutminuten förvånar inte. Kroaterna är mästare på att fördröja spelet och irritera motståndaren. En mardrömsmotståndare för vilket lag som helst.
Jag glömmer aldrig nuvarande förbundskaptenen Slaven Bilics osportsliga uppträdande i semifinalen i VM 1998 då han filmade till sig en utvisning på den franske lagkaptenen Blanc, så att denne missade finalen.
Någon har sagt att det mest cyniska laget vinner, och då ligger Kroatien bra till.

Den överraskande tyska förlusten och Österrikes "gratisstraff" i slutminuten innebär att i den avslutande matchen Österrike - Tyskland har Österrike chansen att slå ut storebror Tyskland. Den möjligheten borde i varje fall ge dem tändvätska så det räcker och blir över.

Vad Kroatien hittar på i sin match mot Polen tål att tänka på. Polen har en teoretisk chans att gå vidare om de vinner och samtidigt Österrike vinner. Kanske Kroatien vilar många spelare och gör vad de kan för att slippa möta Tyskland i en eventuell semifinal??
En högtidsstund för konspirationsteoretikerna, eller hur?

Inga kommentarer: