söndag 15 juni 2008

En ryslig match väntar

Sitter efter midnatt och försöker smälta intrycken från kvällens båda matcher i Sverigegruppen. Det blev så som jag hade befarat, men trott att vi skulle kunna undvika. En direkt avgörande match mot ryssarna på onsdag. Mot ett Ryssland fullt av självförtroende och med sin stjärna Arshavin tillbaka (förmodligen mer spelsugen än någonsin) ställs ett märkligt sargat Sverige, vars spel rasade ihop totalt utan Zlatan på plan i andra halvlek.
Jag gillade inte uttagningen av Elmander som höger mittfältare, men jag kan förstå tanken med den. Stoor spelade tack och lov mycket rutinerat på sin backplats men jag tror att han och Sebastian Larsson trivs bättre ihop.
Sedan är jag fortfarande tveksam till Mellbergs storhet. Han är fysiskt stark, men hans spelintelligens räcker inte till. Det är inte särskilt smart att nicka halvhårt rätt tillbaka i skottsektorn till anfallande spanjorer. Det andra spanska målet är återigen dåligt samspel med Petter Hansson. Jag tycker inte att dom kompletterar varandra bra.
Men, även om vi hade klarat av den spanska anstormningen och hållit oavgjort så hade det blivit en ryslig match på onsdag. Vinner ryssarna går dom vidare, antingen Sverige har tre eller fyra poäng.
Ytterligare en fundering är vad Anders Svenssons offensiv har tagit vägen? Hans alltmer ökade defensiva ansvarstagande har gjort hans offensiva spel lidande och under de första två matcherna är det inte många avgörande passningar han kommit åt att slå. Den minnesgode minns att just Anders Svenssons offensiva passningsspel var ett av blågults vassaste anfallsvapen tidigare. Nu är det i stort sett helt försvunnet. Jobbet som städgumma framför mittbackarna tar all tid!
Zlatans mål var magnifikt - vilken styrka. Han behandlade Ramos, en av världens absolut bästa försvarare, som en pojklagsspelare när han höll undan honom från bollen. Men, om vi får med Zlatan mer i spelet händer det också mer framåt. Zlatan skall ha passningar efter marken, inte höga luftpastejer, för att komma till sin rätt. Lägg märke även till Zlatans geniala framspelningar. Han är den framspelare som Ljungberg behöver och en offensiv kraftsamling med Zlatan, Henke, Ljungberg och Svensson skulle vara mycket intressant att se. Där finns det uppfinningsrikedom och fotbollsfantasi till ett helt lag.
Tråkigt var det dock att se Markus Rosenbergs totala misslyckande. Om inte Lagerbäck varit så svenskt snäll kunde Markus mycket väl blivit utbytt mot Allbäck efter 25 minuter (som Hiddink gjorde i första ryssmatchen med Bystrov, in i halvlek, ut i 70:e minuten). Det enda han utmärkte sig med var sina dåliga filmningar som förargade den holländske domaren så mycket att Markus inte ens fick frisparken han faktiskt skulle haft innan det spanska kontringsmålet på övertid. Var verkligen Markus helt frisk??
Laguttagningen på onsdag blir väldigt intressant - hur kommer Lagerbäck att hantera våra halvskadade spelare? Dags för Linderoth? Ett drömläge för spekulationer i sportbilagorna tre dagar framöver.
Ryssarna då - hur bra är de? De var mycket bättre mot grekerna än i öppningsmatchen mot Spanien, risken finns att de är ytterligare förbättrade på onsdag. Jag tror att vi kommer att möta ett väldigt offensivt, stenhårt arbetande lag och det krävs mycket av Sverige för att ta poäng mot ryssarna (oavgjort räcker!)

Några kommentarer till andra omgångens matcher i dödens grupp; Italien-Rumänien och Holland-Frankrike har jag inte - ännu. Jag har spelat in matcherna, men inte hunnit se dem. Det är mycke´nu.

Inga kommentarer: