söndag 22 juni 2008

Arshavin

Andrei Sergeyevich Arshavin, född den 29 maj 1981, presenterade sig igår för den breda fotbollspubliken på ett mycket imponerande sätt i kvartsfinalen mot Holland. Ju längre matchen led, ju bättre blev den 172 cm långe ryssen. Med sin låga tyngdpunkt, sin snabbhet och sin dribblingsförmåga lekte han i förlängningen med de allt mer desperata holländska försvararna. Jag blev mycket imponerad av honom, framförallt av hans osjälviskhet, hans dribblingar, hans enorma speluppfattning och hans effektivitet.
Det var länge sedan jag såg någon vara så överlägsen i en mästerskapsmatch. Han lyckades skapa farligheter i stort sett varje gång han fick bollen i anfallsposition - och det var ofta. I sin fria, offensiva roll låg Arshavin bakom det mesta av den offensiva slagkraften som Ryssland briljerade med matchen igenom. Holländarna och van Basten kom inte på något effektivt motdrag mot honom och i slutet, när matchen var avgjord, förgrep sig holländarnas primitive mittback Ooijers två-tre gånger mot Arshavin i ren frustration över att inte kunna stoppa honom med justa medel.
Att det var Arshavin som låg bakom båda målen i förlängningen var ingen tillfällighet. Inlägget till 2-1 målet var mästerligt och 3-1 målet ett bevis på hans fina speluppfattning.

Matchen som helhet blev mycket underhållande och dominerades av ryssarna, som verkligen visade att anfall är bästa försvar. En stor seger för Ryssland och säkert en mycket skön seger för Guus Hiddink, som ännu en gång lagt upp en perfekt taktik för det allt starkare ryska laget.

Det var den ständigt löpande Pavljutjenko som öppnade målskyttet och säkert (?) bredsidade in 1-0 till Ryssland i den 56:e minuten. Denne Pavljutjenko (som nu i fyra matcher har skapat otaliga målchanser, missat de flesta men ändå gjort tre mål) är också värd ett stort plus för sitt intelligenta löpande. Han är svårmarkerad och en ypperlig targetplayer, lätt att nå för sina medspelare.

En rysk gigant har även varit den ende defensive mittfältaren Semak, som är den som har sprungit mest av alla spelarna i EM hittills. Han är den ende som sprungit mer än fem mil (50,03 km) på de fyra första matcherna. Han gör ett stort arbete i det tysta, är alltid på rätt plats och spelar lugnt hela tiden.

Holland då, som övertygat så stort i gruppspelet, vad hände med dom? Mycket förenklat kan man säga att dom blev slagna med sina egna vapen - en oförtröttlig, total offensiv. Det innebar att mycket av spelet förlades till den holländska planhalvan och där trivs holländarna sämst. Holländarna sprang inte tillräckligt mycket, ryssarna sprang mer. Holländarna hade större bollinnehav (53 %) men ryssarna var vassare i sina attacker. Ryssarna vann hörnstatistiken med 11-4. Holländarna hade svårt att komma till avslut och deras farligheter kom mest på fasta situationer och det var också en frispark som van Nistelrooy nickade in fyra minuter före slut.
Exempelvis fick den tidigare så offensive van Bronckhorst inte mycket tid över till sina effektiva upplopp på kanten, han hade fullt upp att göra med att försvara sig mot de envisa ryska attackerna.
Återigen storspelade van der Saar i det holländska målet, annars hade den ryska segern kunnat komma redan under ordinarie matchtid.

Ikväll, i sista kvartsfinalen, ställs Spanien mot Italien. Där vinner Italien, om trenden från de tidigare kvartsfinalerna håller i sig. Lagen som har vilat mest spelare förlorar, grupptvåorna går vidare!

Inga kommentarer: