torsdag 21 augusti 2008

Vi gjorde två, men släppte in tre!

Har sett jubileumslandskampen Sverige - Frankrike på Nya Ullevi - och det bästa var att det inte regnade. Lagerbäcks nya taktik fick inte de svar han hade hoppats på, eller ?
Att Kim Källström blev utsedd till bäste svenske spelare skall man inte ta så allvarligt på, det var en vänskapslandskamp och han fick husera ganska fritt framåt i sin offensiva roll. Han gjorde ett mål på straff (som han själv skapat) och slog inlägget till 1-0-målet, så offensivt blir betyget godkänt. Jag är ändå tveksam till hans förmåga - han är långsam. Diarra bjöd honom på två karusellturer i första halvlek och i vissa lägen navigerar han lika trögt som Gripsholm. Att Sverige skapade så många målchanser var positivt, men kan också skyllas på den sorglösa franska inställningen.
Försvarsmässigt var det tveksamt ibland och ytorna blev stora på kanterna utanför våra tre mittbackar - är det meningen att de två yttermittfältarna skall vara backar (Mikael Nilsson, Stoor, Wendt) med defensivt ansvar eller lite anfallsgladare mittfältare (Chippen)? 3-5-2 kan lätt bli 5-3-2 och väldigt lite offensivt.
Om Lagerbäck kommer att fortsätta med detta även i VM-kvalet är tveksamt - jag tycker inte att dagens tre mittbackar har de defensiva kvaliteter som behövs för att klara av försvarsspelet.
Anfallsmässigt ser det tunt ut när Zlatan inte är med. Rosenberg verkar ha svårt i landslaget. Då var Marcus Berg mycket mer företagsam när han kom in. Henke, lagkapten och målskytt och utbytt, får som vanligt godkänt.
Vad har Sverige för starka sidor idag, vad skall Lagerbäck utnyttja för att vi skall klara ännu ett kval?
Som jag ser det kan vi inte lita till Zlatan med hans knäproblem. I nuläget är Sveriges enda tillgång det gamla vanliga; en bra defensiv organisation, tråka ut motståndarna och hoppas på ett slumpmål eller två framåt.
Då är frågan hur vårt försvarsspel skall se ut för att det skall vara som effektivast - och vad vi har för spelarmaterial. Tyvärr får vi nog gå tillbaka till fyrbackslinjen, spela med ett femmannamittfält och en ensam forward på topp. Problemet blir att vi får svårt att skapa några längre anfall, vi får svårt att hålla bollen under kontroll på offensiv planhalva. Men, så har vi haft det i många år så det är inget ovant.
En liten kommentar angående arrangemanget:
-i programbladet var inte spelarna numrerade och laguppställningarna lästes upp, snabbt, utan att visas på ljustavlan! Svagt! Svårt för den intresserade att veta vem som var vem på planen. Inte heller vid byten användes ljustavlan!
Men det verkar som om reklambudskapen är viktigare för Svenska Fotbollförbundet än att informera om fotbollen. På den stora bildskärmen visades hela tiden matchen - men med avbrott för budskap om "oddset" och "bomben", två spelvarianter från Svenska Spel. Naturligtvis var det reklamavbrott när de intressantaste repriserna skulle visas - ingen tillfällighet!
Dessutom har man anammat det kontinentala otyget med rörlig "sargreklam" efter hela planen. Ytterst irriterande med dessa ideliga växlingar av reklambudskap, ömsom ljusa bilder, ömsom mörka. Mycket mer störande i verkligheten än i TV! Det var i vissa lägen svårt att följa matchskeendet med dessa ideliga växlingar mellan ljust och mörkt på sargreklamen. Jag undrar hur landslagsledningen upplever matchen när de sitter bakom denna ständigt skiftande ljusreklam och ser matchen i grodperspektiv?

Inga kommentarer: