tisdag 31 maj 2011

Långt mellan inläggen

Rubriken är inte en klagan från en måltörstande center utan ett konstaterande från bloggaren - det är långt mellan inläggen i denna blogg numera. Kan anledningen vara att fotbollsintresset minskat? Nej, men det är så mycket annat att göra ...
Fotbollsintresset är lika stort som det alltid har varit och det känns som om det är på sin plats med en liten sammanfattning över situationen internationellt, nationellt, regionalt, lokalt - och privat.

Internationellt har jag just sett Barcelona påfallande enkelt besegra Manchester United i Champions League-finalen. Varför blev det till slut så enkelt för Barca?(Man hade 12-1 i skott på mål!)
Ett enkelt svar är att Barca är så mycket bättre än Man U, men det är inte hela sanningen. I början av matchen pressade Man U Barca högt upp och störde Barca ett tag - men efter 20 min kom passningsfenomenen igång och sen var det i stort sett bara ett lag på plan - som vanligt. Det verkade som om Man U accepterade Barcas överlägsenhet. Man grisspelade inte, man tog inte Xavi-Iniesta-Messi särskilt hårt (som holländarna i VM-finalen och Inter i semin ifjol!) och man försökte till och med försöka spela lite passningsspel a la Barca. Allt misslyckat om man var ute för att vinna matchen.
Du kan inte slå Barca med deras egna medel - du måste förnedra dig till att spela grisfotboll, spela hårt och att chansspela. Då har du chansen att vinna - inte annars.
Hur bra är Barca och dess spelare? Svaret är: väldigt bra och de har idag världens tre bästa spelare tillsammans i en "dödlig triangel" en bit in på motståndarnas planhalva - Xavi, Iniesta och Messi. Det var roande att se hur dessa tre sökte upp motståndarna och spelade-passade eller dribblade sig förbi i mitten där det var som tätast med spelare. De kände sig så säkra så de sökte upp svårigheterna! Världens bästa mittbackspar, Vidic och Ferdinand, hade det väldigt jobbigt, minst sagt.
Kommer Barca att behålla sitt övertag även nästa år? Vilka lag utmanar? Om "den dödliga trion" fortsätter att vara friska kommer Barca att behålla sin dominans ett tag till, men med ex.vis Messi borta så är Barca sårbara.

Nationellt så är det dags för ännu en EM-kvalmatch - Moldavien borta på fredag och det är osäkert om Zlatan kan vara med och spela. Så oerhört traditionellt för den svenska landslagsfotbollen och mediabevakningen - fokusera allt på en stjärna (tidgare Henke resp. Ljungqvist) och låt resten av landslaget försvinna in i anonymitetens skugga. Skriv sida upp och sida ner om stjärnan och skadan, strunta i resten av landslaget. Jag har upplevt det förr och får förmodligen uppleva det flera gånger igen.
Det svenska landslaget håller på att bli väldigt ointressant eftersom man bara skriver om Zlatan!Var finns alla de lovande svenska fotbollsspelarna som skall ta över efter Zlatan? Det står i varje fall inget berättat om dom i pressen!
Jag anser att Svenska Fotbollförbundet under Lagrells period inte har förmått att utveckla den svenska fotbollen alls! Vår allsvenska håller låg klass internationellt, vi har för få välutbildade tränare, vi har ett landslag som tappar mark internationellt, vi har vikande publiksiffror - och vi har inte fått fram någon landslagsstjärna sedan Zlatan!
Jag anser att den svenska fotbollen diskuteras alldeles för lite och alldeles för oseriöst. En flock unga, mediekåta journalister har inte kunnandet för att föra en seriös diskussion om den svenska fotbollens utveckling, verkar det som. Det är så mycket som har gått fel i den svenska fotbollen - och det har inte rättats till. Det har inte ens diskuterats!

Regionalt har vi Falkenbergs fortsatta kamp för sin Superettanstatus (som går bra) och HBKs kamp för fortsatt allsvenskt kontrakt (som går dåligt!). Den spanska sjukan som härjat i HBK har slagit hårt och det blir en tuff fortsättning för HBK. Jag tror inte att de klarar av att förnya sitt allsvenska kontrakt, trots att de nu "opererat bort" två av de spanska inslagen. Deras satsning på "den spanska modellen" var otroligt blåögd och har redan varit väldigt kostsam, såväl ekonomiskt som sportsligt. Domen över sittande styrelse i HBK kommer att bli hård från alla gamla HBK:are.

Lokalt går det oväntat bra för BoISarna - fjorton poäng på sju matcher är mer än godkänt och innebär en topplacering i söderettan. Vem trodde det innan serien startade? Att de lyckats hålla nollan de två sista matcherna är glädjande. Det är ett stabilt försvarsspel som är grunden till framgång. Att BoISarna gjort femton mål på sju matcher är både glädjande och överraskande, men i Patrik Larsson har de fått tillbaka en fullfjädrad anfallsspelare med en härlig inställning. På lördag är det ännu en toppmatch på Påskbergsvallen - Norrby svarar för motståndet och BoISarna är segersugna. Runt Vallen kommer det säkerligen att återfinnas över två tusen personer och BoIS publiksiffror är sensationella - de är som de var för fyrtio år sedan när BoIS spelade i div. II Södra. Roligt.

Privat går vårsäsongen mot sitt slut - två träningar till sedan är det långt sommaruppehåll (tre månader). Tyvärr har det kommit en del skador i truppen så vi har till och med tvingats att ställa in träningen en gång på grund av för få deltagare - med bara fem man blir det inget roligt att spela tvåmål. Därför kommer sommaruppehållet välbehövligt för den numera rätt så ålderstigna truppen.
Men jag tror att alla frisknar till över sommaren vilket innebär att vi till hösten drar igång igen med det roligaste man kan göra - spela fotboll med gamla kompisar. Trots att medelåldern är en god bit över sextio är sinnet ungt och inställningen den rätta.

Inga kommentarer: