fredag 25 mars 2011

Fotbollens möjligheter

Den svenska fotbollen laddar upp med träning, träningsläger och träningsmatcher. På tisdag spelar landslaget EM-kvalmatch hemma mot Moldavien. Allsvenskan startar lördagen den 2 april då HBK tar emot Kalmar och vår lokala storhet BoIS har seriepremiär i div. I Södra borta, mot Oddevold lördagen den 16 april. Det börjar röra på sig.
Men, hur ser det ut ? Hur mår svensk elitfotboll. Har vi en positiv utveckling, står vi kvar och stampar eller är det rent av på väg utför?
För landslagets del är det ovanligt slätstruket. Det skrivs förhållandevis lite om landslaget - och tar man bort det som skrivs om Zlatan så skrivs det väldigt lite! Inte ens de fotbollsintresserade håller reda på vad som händer med landslaget. Jag frågar när kvalmatchen mot Moldavien skall spelas? Var det på lördag eller på söndag? Ingen vet säkert, men ingen svarar tisdag! Jag frågar hur de tror att laget kommer att se ut och möts av idel frågetecken. Landslaget har tappat sin dragningskraft under vinteruppehållet. Är det alltid så eller håller vi på att mista intresset för landslaget. Jag frågar om Champions League och Premier League och får massor av svar och kommentarer. Intresset är större för den europeiska klubbeliten än för vårt eget landslag! Varför? Är det naturligt att det blir så? Spelar det någon roll?
Jag anser inte att det är naturligt, men det är en följd av Svenska Fotbollförbundets taktik att sälja ut landskamperna till högstbjudande. Det är förödande på sikt när inte "hela svenska folket" har möjlighet att följa landslaget i TV i alla landskamper. Det är inte bra när den svenske fotbollsälskaren bara känner igen Zlatan av svenskarna, men massor av spelare i europas topplag. Det är inte bra för den svenska fotbollens utveckling.
Svenska Fotbollförbundet har inte lyckats skapa någon positiv utveckling för den svenska fotbollen under den senaste tioårsperioden, trots alla miljoner som kommit in från de VM och EM som Sverige deltagit i. Vad har pengarna använts till? SFF har blivit en mycket stor och tung organisation med många pärmbärare och mycket likriktning, men det har inte utvecklat vår svenska fotboll. Att som SFF tro att all fotboll skall spelas likadant är förödande för utvecklingen - var finns kreativiteten, de nya idéerna och individualisterna? Hur har egentligen alla miljonerna använts?
Allsvenskan börjar inte lika tidigt i år som ifjol, men de problem som har funnits de senaste åren har inte lösts, utan snarare förstorats. Många allsvenska klubbar gick med rekordförluster, Örgryte fotboll gjorde konkurs och det klagas ständigt på att Allsvenskan omsätter för lite pengar. Hur skall man kunna ändra på det? Att vilja är att kunna brukar man säga, frågan är bara om de allsvenska klubbarna vet vad man vill. Om man vill vara med ute i Europa på allvar så måste man först och främst lägga om till höst-vår så man får samma spelrytm som övriga Europa. Därefter skapa möjligheterna att lyckas. För att lyckas krävs pengar och då måste man släppa på 51%-regeln - klubbarna får acceptera ett "företagsägande" om man vill lyckas. Hur går det då med den svenska modellen - med ideella ledare, med ungdomsfotboll för alla, med gemenskap och klubbkänsla. Den försvinner, den får offras på framgångens altare. Vill man nå framgång måste man våga gå sin egen väg - den väg vi nu tillsammans vandrar leder bara till en allt större utslätning. Snart är alla allsvenska lagen lika dåliga, vem som helst kan vinna (det är kanske Örebros tur i år?) - men ingen kommer att lyckas i Europa. Så, det är dags för klubbarna att bestämma sig för vad man vill. Om man vet vad man vill är det mycket lättare att jobba på rätt sätt för att lyckas! En sak som bör prioriteras är att bygga moderna, funktionella arenor anpassade för fotboll året runt - det är ingen omöjlighet!
Avslutningsvis, vad händer på det lokala planet? Hur kommer BoIS att klara sig i Söder-ettan med sin miljonskuld? BoIS fortsätter att jaga de sista bitarna till spelarpusslet för att få det komplett, men kommer man att lyckas. Och, frågan som många gamla BoISare oroligt ställer sig, har man råd? BoIS utgifter är inte alarmerande stora - det är vad som krävs om man skall ha möjligheten att klara sig i division 1. Men de är stora om man jämför med de små inkomsterna. Det som behövs för att få balans är antingen att kraftigt minska utgifterna (vilket skulle gå ut över spelartruppens kvalité på ett förödande sätt) eller att kraftigt öka inkomsterna (genom att hitta några intresserade, stora sponsorer). Det går inte att fortsätta som nu eftersom Svenska Fotbollförbundet ställer krav på ekonomisk balans för att man ska få fortsätta spela elitfotboll (kom ihåg Örebros tvångsnedflyttning ur Allsvenskan). I Varberg dominerar WIC sponsormarknaden totalt och hade en omsättning 2009 på 13,5 miljoner. Det måste gå för BoIS att öka sina sponsorintäkter betydligt - det enklaste är att se hur WIC gör och sedan sälja sin produkt "svensk elitfotboll" som är helt överlägsen "innebandy" på motsvarande sätt. Hur det kommer att gå får framtiden utvisa, utmaningen är tuff men inte omöjlig. Hur BoIS kommer att lyckas sportsligt återstår också att se, men där verkar förutsättningarna bättre än på det ekonomiska planet. Det har gått bra i träningsmatcherna och det verkar finnas en lagom konkurrens om platserna i laget.
Våren är på gång, fotbollen är på gång och möjligheterna är alltid stora i början på säsongen - det ser verkligen grönt ut just nu.

Inga kommentarer: