lördag 3 juli 2010

Det blir spännande kvartsfinaler!

Framgångarna för sydamerika fortsatte i de avslutande åttondelarna då Paraguay till slut lyckades besegra Japan med 5-3 efter straffläggning. 0-0 vid full tid och efter förlängning. Jag undrar just hur japanen Komano känner sig efter sin missade straff. En japan skall ju inte förlora ansiktet men det är ju verkligen vad man gör när man missar en straff inför hundratals miljoner åskådare. Tungt för Komano. Tränaren Takeshi Okada slutade direkt efter matchen - han hade gjort sitt. Rättvisan i resultatet kan diskuteras men jag anser att ett avgörande på straffläggning utser en förlorare - inte en vinnare. Straffar har spelat stor betydelse och kommer att göra det, även i fortsättningen. För den som inte vet det så handlar straffavgörande till 90 % om mental styrka, väldigt lite om fotbollsskicklighet. Normalt - under icke pressade förhållanden - är det inte svårt att lägga in en straff. Men, svårigheterna ökar ju mer straffsparken betyder och därmed den psykiska pressen. Kommer förmodligen att vara anledning att återkomma till detta med en VM-sammanfattning om straffsparkarna i Sydafrika. Domaren de Blekere från Belgien har en något ointresserad attityd men dömer bra, har chans att få döma en match till.

I det iberiska derbyt visade sig Spanien till slut starkast, men de övertygar fortfarande inte. Portugal var koncentrerade och försvarade sig bra. Att Ronaldo var en besvikelse var ingen överraskning och han övertygade verkligen inte i sin roll som lagkapten. Villa är vass och avgjorde återigen - en forward i absolut världsklass som levererar i mästerskapen! I slutminuterna lyckades domaren Baldassi från Argentina hitta en utvisning på Portugals Costa för ruff eller slag mot en "döende svan" Capdevila. Jag såg inget, inte ens på den tredje reprisen, men Capdevila hade väldigt ont - ett tag. Har spelarna ingen självkritik alls - så många dåliga filmningar som vi redan bjudits på. Fattar dom inte att deras dåliga skådespeleri blir avslöjat i repriserna. Kanske de kan lura domaren, men de lurar inte tittaren. Filmandet och filmarna måste bestraffas, om så behövs i efterhand. Fotbollen förtjänar inte filmarna - bort med dom så snabbt som möjligt!

Holländarna tar sig också vidare - nu var det Slovakien som vek ner sig. Men inte heller holländarna övertygar helt, men de blir bättre och bättre och nu var Robben med från start och han inledde också med ett typiskt "Robbenmål" - invikning från kanten och ett hårt markskott i fel hörn. Domaren Undiano från Spanien utmärkte sig inte speciellt, vilket får ses som ett gott betyg i detta ganska så skrala domar-VM.

I sista åttondelen var det sydamerikanskt derby, Chile mot Brasilien och full fart på ett optimistiskt Chile från början. Tränarprofilen Bielsa beordrade full fart framåt och det höll bra i 35 minuter, sedan gjorde Brasilien 1-0 på hörna. Innickad av Juan som serverades "öppen gata" av försvarskollegorna Lucio och Silva, som spärrade, tryckte ner och höll undan ett antal småväxta chilenare. Taktiskt, men inte vackert och jag tycker nog att domaren skulle blåst av för offensiv foul. Domare var Webb från England och han har skött sig hyfsat hittills och får säkert fortsätta vidare i slutspelet.

Nu stundar kvartsfinalerna och mötena Uruguay-Ghana, Brasilien-Holland, Tyskland-Argentina och Spanien-Paraguay lovar mycket dramatik. Utgången är verkligen oviss, i varje fall i de tre första matcherna. Spanien tycker jag har en klar chans att hanka sig vidare till semifinalen via en vinst mot Paraguay.

Inga kommentarer: