fredag 1 januari 2010

Ett nytt år ...

Ett nytt år med nya möjligheter - och ett år som gått med förlorade möjligheter. För mig var 2009 året som inte svarade upp mot förväntningarna, året då många möjligheter missades. Vad det innebär för fotbollen får framtiden utvisa.

Framförallt så missade Sverige möjligheten att för sjätte gången i sträck få vara med i ett stort mästerskap i och med att vi missade VM-kvalet. Ett logiskt resultat med tanke på den nedåtgående trenden svensk landslagsfotboll haft alltsedan Lagerbäck tog över huvudansvaret. Nu är det Hamrén som har ansvaret - och möjligheterna att skapa ett bättre landslag. Hur han lyckas med att skapa ett framgångsrikt landslag visas till att börja med i det stundande EM-kvalet. Möjligheten finns.

Sveriges U-21 lag fick strålande kritik efter EM-slutspelet på hemmaplan, men vi missade möjligheten till en slutseger. Vi hade en bra chans att gå till final, men förlorade snöpligt mot England efter straffsparksläggning. En match där vi gav England en 3-0 ledning i halvlek efter darrigt försvarsspel, men visade upp ett strålande anfallsspel (Marcus Berg) i andra. Massor av talanger och Sverige hade i just Marcus Berg EMs skyttekung och stora profil. Han kan utvecklas till något stort i Hamburg - möjligheten finns!

I cupmatcher finns det inte utrymme att jämna ut orättvisor till skillnad mot seriespel och domarnas misstag får därför avgörande betydelse. Norge och Sverige utmärkte sig genom Övrebö (Chelsea-Barcelona) och Martin Hansson (Irland-Frankrike) och påskyndade (?) debatten om en ändring av domarsystemet. Kanske är det dags att ta hjälp av tekniken och låta fjärdedomaren få en aktivare roll. Möjligheten finns!

VM i Sydafrika stundar och i för-VM blev USA överraskande ena finallaget - är det någon som tror på en upprepning? Möjligheten finns?? Brasilien vann till slut - blir det en repris i sommar? Möjligheten finns!

I fjol vann Barcelona Champions League efter övertygande spel i finalen mot Manchester United. Nu stundar nya prövningar för Zlatan i Champions League, skall han lyckas vinna med Barcelona? Det är ovanligt att något lag vinner CL två år i rad, men Barca kan lyckas med det, tack vare/trots Zlatan. Möjligheten finns!

På den allsvenska hemmafronten blev det en spännande avslutning där AIK besegrade IFK Göteborg i en sevärd finalmatch och där Djurgården till slut lyckades kvala sig kvar mot Assyriska. Tyvärr dominerades eftersnacket i allt för stor grad av huliganproblemet med planinvasion både på Gamla Ullevi och Stockholms Stadion. Jag vill att svensk fotboll tar ett rejält tag i huliganproblemet och förhindrar att en okänslig fotbollspöbel dominerar - möjligheten finns!

På det lokala planet, dvs den egna träningen/fotbollsspelandet, har hösten varit seg med dålig anslutning på grund av skador, sjukdomar och semestrar. Tre ess som saboterar det så viktiga fotbollsspelandet. Det måste till en förändrad attityd till vårt spelande - möjligheten finns!

Sammanfattningsvis är 2010 ett fotbollsår fullt av möjligheter. Jag hoppas bara att alla tar vara på de möjligheter som bjuds - oftast får man bara en. Missar man den dröjer det innan nästa möjlighet ges. Ibland får man en andra möjlighet snart, ibland får man vänta länge - ibland får man ingen alls! Därför gäller det att ta vara på de möjligheter som bjuds under 2010 - då kan det bli ett fint fotbollsår!

Inga kommentarer: