fredag 17 juni 2016

Efter första omgången - och Sveriges prestation

Nu är första omgången avklarad - och den andra har påbörjats. Skriver detta några timmar innan Sverige skall spela sin andra match. Italien svarar för motståndet, ett Italien som övertygade stort i premiärmatchen mot Belgien (2-0-seger) och var det lag av alla som sprang allra mest i den första omgången. Vilket lag som sprang minst? Jo, det var Sverige som var helt lamslagna i premiären mot Irland. Jag undrar hur det lät på genomgången innan matchen, när spelarna efteråt säger att de blev förvånade över irländarnas spel! Återigen ställer känslomänniskan Hamrén till det för sig, denna gången genom att låta Lewicki starta. Källström är alltför långsam och det svenska mittfältet blev den sämsta lagdelen, men konkurrensen var hård!

Det som förvånar mig mest är den fortsatta optimismen i pressen inför Italienmatchen. Trots misslyckandet mot Irland (inte ett enda avslut på mål under hela matchen) skall nu Sverige gå ut och vinna mot Italien! Att italienarna känner Zlatan utan och innan kommer inte att underlätta för det enda svenska anfallshoppet - Guidetti klarar ännu inte av att dyrka upp det italienska försvarslåset. Ett realistiskt tips är 1 - 0 till Italien, som sedan "stänger" matchen. Kanske det kan bli både två eller tre mål för Italien om svenska backlinjen gör några enkla misstag - det utnyttjar italienarna.

Därefter blir det dags att ännu en gång blåsa upp det svenska hoppet inför den avslutande matchen mot Belgien - för chansen att gå vidare kommer att teoretiskt finnas kvar! Tyvärr så blir det inga fler poäng för Sverige och knappast några mål heller. Sanningen är att Sverige har ett för dåligt lag - på alla punkter. Om Sverige kan springa mycket mer och kämpa mycket mer kan man bjuda upp till kamp - men att besegra Italien eller Belgien är inte realistiskt att tro att svenskarna klarar av.

Inledningsmatcherna i EM har varit bra, tycker jag, och i flera matcher har avgörandet dröjt till de sista minuterna. Frankrike avgjorde mot Rumänien i 89 minuten, Ryssland kvitterade i slutminuten mot England, Spanien nickade i segermålet i sista minuten mot Tjeckien och Frankrike avgjorde även i sin andra match (mot Albanien) i slutminuten! I alla dessa matcher har det på papperet sämre laget försvarat sig framgångsrikt (genom att vara välorganiserat och springa mycket), men lagen har även fått två-tre chanser att göra mål själva. Fotbollen är oförutsägbar, vilket lag som helst kan vinna och som vanligt kommer det att bli några överraskningar i gruppspelet. Det blir spekulationsdags efter andra omgången.
Nu är det snart dags för avspark i Sverigematchen och jag hoppas innerligt att jag har fel i mina funderingar - men det tror jag inte!