onsdag 29 juni 2016

Fyra ovissa kvartsfinaler väntar ...

Efter Sveriges väntade sorti efter gruppspelet (ett mål på tre matcher och det var ett självmål av Irland) och åtta åttondelsmatcher av varierande kvalitét är EM 2016 nu framme vid kvartsfinalerna. Den stora överraskningen för många är Lasse Lagerbäcks Island som ställs mot Frankrike på söndag, efter att ganska säkert besegrat England med 2-1 i måndags!

Lite om kvartsfinalerna:
Först skall Polen-Portugal spela på torsdagen och där tror jag att Polen kommer att gå vidare, trots att Ronaldo har vaknat till och fått igång målskyttet (två mål). Polen är starka och deras skyttekung Robert Lewandowski tror jag kommer att göra bra ifrån sig mot Portugal. En spelare att imponeras av är Polens mittfältsgigant Krychowiak (nr 10) som gör ett jättejobb defensivt.
Fredagskvällen möter Belgien Wales där Belgiens alla stjärnor skall försöka att få igång spelet från start. Wales har spelat bra, särskilt stjärnan Gareth Bale (tre mål), men de är begränsade tekniskt, liksom England, Nord-Irland och Irland, och får svårt att gå vidare.
På lördag blir det en klassiker, Italien mot Tyskland, och det är en mardrömsmotståndare för tyskarna. Italien har, av någon anledning väldigt lätt för Tyskland i mästerskapsmatcher och Tyskland har hittills inte lyckats besegra italienarna någon gång! Kanske det är dags nu, men frågan är hur Tyskland kommer att klara av den (förmodade) hårda pressen som jag tror att den taktiske Conte sätter in. Både Hummels och Boateng - och Neuer! - kan vara lite nonchalanta ibland och det kan straffa sig mot jagande italienare.
Söndag kväll är det dags för Island - Frankrike och Frankrike får passa sig! Island är ett synnerligen sammansvetsat lag som spelar intelligent och gör få, väldigt få, misstag. Det blir viktigt för Island att hålla nollan, ju längre de håller tätt desto mer desperata blir fransmännen. En sevärd match som avslutar kvartsfinalspelet på söndag kväll och jag tror att Island kan skrälla ännu en gång! Kan islänningarna på något sätt låsa ner Pogba så är mycket vunnet. Det franska försvaret är reservbetonat och Rami är avstängd. Aggressiva isländare kan ställa till mycket oreda och jag tror på 1-0 till Island (vilket skulle innebära att min satsade 100-lapp på Island fortfarande i allra högsta grad lever)!

Vad hände i gruppspelet, var det några stora överraskningar?
Från grupp A gick Frankrike och Schweiz vidare, Albanien var trea på tre poäng men minusmål och gick därför inte vidare.
I grupp B blev det tre lag vidare, Wales 6 p, England 5 p och Slovakien 4 p. Ryssland, den stora besvikelsen med ett mycket otaktiskt spel genomgående, blev sist med 1 p och matchsviten: - England 1-1, - Slovakien 1-2, - Wales 0-3. Vad kommer att hända i den ryska fotbollen fram till VM 2018? Hur skall man få ordning på den? Mycket intressant att se om man kan lösa det "den inhemska vägen" eller om man kommer att köpa in experthjälp.
Grupp C var en målsnål grupp och Tyskland (7 p, +3) toppade före Polen (7 p., +2). Trean Nordirland gick vidare med 3 p och 2-2 i målskillnad. Ukraina misslyckades helt, liksom ett annat blågult lag, ingen poäng och inga mål framåt.
I grupp D övertygade Kroatien som vann gruppen efter att besegrat Spanien i sista matchen med 2-1. Ett Spanien som innan dess övertygat stort med två säkra vinster mot Tjeckien (1-0) och Turkiet (3-0). Turkiet kom trea med tre poäng men det räckte inte för att gå vidare till åttondelsfinalerna, målskillnaden var -2. Sist kom Tjeckien som spelade oavgjort mot ett skakat Kroatien. Kroatien ledde med 2-0 när det utbröt läktarbråk och matchen bröts en stund, Tjeckien vände till 2-2 och Kroatien kom av sig helt.
I grupp E vann till slut Italien före Belgien, båda lagen hade 6 poäng och +2 i målskillnad, men Italien vann det inbördes mötet. Här överraskade Irland med att slå Italien med 1-0 i avslutningsmatchen och gick vidare med 4 poäng. Sveriges insats i gruppspelet var inte bra och det blir för Janne Andersson att börja om från grunden - Hamrén lämnar inte efter sig något att bygga på!
Grupp F slutligen vanns överraskande av Ungern (5 poäng, + 2) före Island (5 poäng, +1) och Portugal gick knappt vidare som trea med 3 poäng och 4-4 i målskillnad. Österrike, den stora besvikelsen i gruppen (och EM) fick 1 poäng efter 0-0 mot Portugal. Österrikes stora stjärna David Alaba hade en misslyckad turnering, utbytt i andra matchen och spelade i anfallet i sista matchen. Något var uppenbarligen på tok i Österrikes trupp! Avslutningsmatchen mellan Ungern och Portugal slutade 3-3 med en skytteduell mellan Ungerns Dzsudzsak och Ronaldo i Portugal i inledningen av den andra halvleken. 2-1 Dzsudzsak (efter 47 min), 2-2 Ronaldo (50), 3-2 Dzsudzsak (55) och 3-3 Ronaldo (62) - det är inte ofta man får se något sådant!

Om åttondelsfinalerna: Det var spel tre dagar, på lördagen började det klockan 15 med Schweiz-Polen, 1-1 och straffavgörande som Polen vann med 5-4. En tråkig match där båda lagen väntade på  ett straffavgörande. Matchen klockan 18 var en "brittisk" uppgörelse, Wales mötte Nord-Irland och matchen avgjordes genom ett självmål av Nord-Irland. En av de sämsta matcherna (hittills) i EM. Sena matchen var mellan Kroatien och Portugal och här hade i varje fall jag väntat mig en teknisk, dramatisk och spännande match men härav blev intet. Kroatien var inte alls i slag och spelade avvaktande, liksom Portugal, och det blev ännu en tråkig tillställning. När alla satt och väntade på straffläggning, tre minuter före slutet, missade Kroatien ett bra läge och Portugal kontrade. Ronaldo halvmissade skottet, det blev en retur som hamnade rätt framför Quaresma som enkelt kunde nicka in segermålet - inte rättvist men sånt som händer.
På söndagen skulle det bli bättre matcher, hoppades jag. Först ut var Frankrike som till slut avgjorde mot Irland, som tidigt tog ledningen. Matchvinnare var Griezmann som med två snabba mål i mitten av andra halvlek (58, 61) fastställde slutresultatet till 2-1. Sedan var det Tyskland mot  Slovakien vilket innebar en säker seger för Tyskland, 3-0 efter 2-0 i halvtid. Avslutningsmatchen på söndagen var mellan Belgien och Ungern vilket utmynnade i en duell mellan anfallsglada belgare och en tapper 40-åring i det ungerska målet. Redan i tionde minuten blev det 1-0 men sedan lyckades Kiraly hålla Ungern kvar i matchen ända till slutkvarten då Belgien till slut fick utdelning på sin överlägsenhet och vann med 4-0. Särskilt Eden Hazard var svårstoppad för ungrarna och han låg bakom de flesta av farligheterna.
På måndagen var det bara två matcher, men de var de på förhand de mest spännande matcherna. Först Spanien mot Italien, sedan England mot Island! Det blev också två minnesvärda matcher där de lagen med bäst taktik och störst hjärta vann - fast de kanske inte hade de bästa spelarna. Italien började direkt mot Spanien med att attackera högt upp och skar av Busquets från spelet. Spanien kämpade bra men fick aldrig till några riktiga farligheter mot ett kompakt "Juventusförsvar". Chiellini gjorde 1-0 i 33. minuten på frisparksretur (tre italienare var först framme!) men matchen levde ända fram till övertidsminuterna, då Pellé kunde göra 2-0, precis som mot Belgien i gruppspelet. Sista matchen var den i svensk press mest uppskrivna, England mot Island och allt annat än en vinst för England skulle vara en världssensation. Typisk kvällstidningsjournalistik, tycker jag, men tongångarna var likadana hos "experterna" i TV. Trots att  England fick ledningen redan efter fyra minuter på en (onödig) straff, var det inget som rubbade Island. Det tog mindre än två minuter så var det kvitterat (efter inkast) och efter ytterligare tolv minuter tog Island ledningen med 2-1 - och sen var matchen över! England lyckades inte skapa några klara målchanser och de farliga lägen som dök upp missades. Island vann och "vulkanen" ekade mäktigt efter matchen.  EMs höjdpunkt hittills och en rolig avslutning på åttondelsfinalerna.

Inga kommentarer: