fredag 15 oktober 2010

Sverige avslöjat

Är Sverige så dåliga som vi var mot Holland? Är vi ett naivt utvecklingsland i fotboll som håller på att pröva oss fram? Är Hamrén rätt man att föra svensk fotboll framåt? Vad finns det för klasspelare i det svenska landslaget förutom Zlatan? Hur går det i det fortsatta EM-kvalet?

Många frågor som söker svar - och lång tid att fundera innan nästa kvalmatch som är den 29 mars hemma mot Moldavien.

Mot Holland var Sverige genant dåliga. Det var inte bara individuella misstag, det var även en kollektiv handlingsförlamning som överraskade mig - ingen spelare var godkänd. I varje fall inte i mina ögon. Att vilja är att kunna heter det i politiken, lite av det gäller även i fotboll. Det räcker inte att vilja, men om man inte vill så blir det katastrofalt dåligt - och det var det i tisdagskväll mot Holland. Det är naturligtvis rätt att gå till en match och tro att man kan vinna, och det trodde Sverige innan matchen, enligt alla medier som hördes. Men, det är inte begåvat att inte inse kvalitén hos motståndaren och förhålla sig därefter. Nu var det Holland vi mötte, inte San Marino, och vi mötte ett lag som inte fått stryk hemma i kvalspel på tio år. Då går det inte att anfalla huvudlöst, att inte täcka/tänka hemåt och att chansspela. Holländarna är så duktiga fotbollsspelare att de tar vara på varje bjudning vi ger - och vi var väldigt generösa.

Individuell spelarkritik känns lönlöst, det var ett kollektivt misslyckande. Men det är helt klart att vi saknar ledargestalter på plan. Zlatan är vår landslagskapten, men föregår han med gott exempel? Han är en världsspelare, men är hans omgivning det? Hur blir det totala resultatet för laget - vad ger bäst totalresultat för landslaget, med eller utan Zlatan? Det tog inte holländarna lång tid innan de hade fått Zlatan ur humör och därmed var Sverige helt chanslösa. Zlatan var övertänd, ville så mycket att han missade även enkla mottagningar - något han aldrig gör normalt! Att Elmander sprider sina passningar väldigt godtyckligt är däremot helt normalt liksom att Wernblom fladdrade bort ur matchbilden nästan omgående - jag tror inte det hade varit bättre med Kim. Anders Svensson försökte men kom aldrig i närheten av att bryta något holländskt anfall och min favorit Sebastian Larsson hade det mycket svårt med van der Vaart. Just mittfältsspelet har Sverige traditionellt svårt med, våra stora mittfältare de senaste tjugo åren har varit Thern, Schwarz och Ljungberg - inga mer!

Målvakten och backarna; fyra mål bakåt kan inte ge godkänt och det kunde blivit fler. Isaksson i målet är ingen målvakt fylld av pondus. Han verkar fortfarande lite bortkommen i målet fast han snart gjort hundra landskamper. Jag anser inte att han är något att bygga på för Sverige. Backlinjen var oprövad, det märktes och dom blev rejält uppsnurrade åtskilliga gånger. Framåt var det förutom Zlatan Ola Toivonen och han oroade faktiskt stundtals och hade en fin chans när han lobbade tätt utanför i mitten av första halvlek. Toivonen är något att bygga på, men vi måste ha fram mer klasspelare.

Något att tänka på över en lång vinter är hur fotbollsutvecklingen varit i Sverige de senaste tio åren. Vad har svensk fotboll fått ut av alla de pengar som flutit in till Svenska Fotbollförbundet från fyra EM- och VM-turneringar. Hur har pengarna förvaltats?

Jag anser att Sverige har en negativ utvecklingskurva sedan EM 2004 (när Söderberg slutade och Lagerbäck tog över) och vi kan inte visa på några större framgångar för landslag, klubblag eller spelare (förutom Zlatan som varit det enda undantaget). Media är, med några få undantag, väldigt Zlatanfixerade och jagar i flock. Inför Hollandsmatchen skrevs det till 95 % om Zlatan, vad han tyckte, vad han gjorde, vad han gjort i Holland tidigare osv i alla upptänkliga varianter. Bara ett fåtal journalister uppmärksammade det svaga lag vi ställde på benen mot världens näst bästa fotbollslag på bortaplan och pressen var översvallande optimistisk angående Hamréns nya positiva landslag.

Nej, jag vill inte ha tillbaka Lagerbäck, men jag är tveksam till om Hamrén är rätte mannen att vända svensk fotbolls negativa trend. Men, han försöker i varje fall och skall inte dömas ut (helt) ännu.

Vad jag saknar är en seriös debatt om svensk fotboll, vad har den för möjligheter att lyckas komma upp bland de tio bästa i världen och vill vi göra de uppoffringar som det kräver? Jag tror inte det är omöjligt att få fram en grupp klasspelare som kan lyfta Sverige upp bland de tio - för en kortare tid - men jag är osäker på om vi förstår hur mycket arbete det krävs för att skapa förutsättningarna för att något sådant skall kunna hända.

Vad som krävs skall diskuteras men att det krävs ett nytänkande i alla led är helt klart - just nu är vi långt ifrån en plats bland de tio. Det krävs ett nytänkande inom ungdomsfotboll, inom klubblagsfotboll och inom förbundet. Används pengarna rätt, hur mycket mer pengar behövs, vad för oprövade inkomstvägar finns det? Hoppas återkomma med några synpunkter i detta intressanta ämne framöver.

För egen del är det inomhusfotboll som gäller och med dussinet deltagare blir det uppdrivet tempo och täta byten - inget som passar mig men det är bara att rätta in sig i ledet. För det är fortfarande det roligaste som finns - fotbollen!

Inga kommentarer: