söndag 27 juni 2010

De sexton i åttondelen blev:

Efter en mycket spännande avslutande tredje omgång är det klart vilka lag som gick vidare - och vilka som åkte ut.
Från grupp A blev det Uruguay och Mexico och där övertygade Uruguay mest - inga insläppta mål ännu. Men jag ser chanserna till semifinalspel som liten för något av lagen - men Uruguay kan överraska. Frankrike lyckades skämma ut sig totalt och är ett lysande exempel på hur en dålig coach som Domenech kan fördärva ett lag.
Från grupp B gick Argentina och Sydkorea vidare, Nigeria visade vissa kvaliteter (teknik, fysisk styrka) men saknade andra (taktik, göra mål på klara chanser) och var långt ifrån att gå vidare.
Från grupp C gick England och USA vidare, men det satt långt inne. Inget av lagen övertygade och får svårt att klara sig i slutspelet. USA är fascinerande att betrakta med sin kämpaglöd och förmåga att aldrig ge upp, men saknar skickligheten för att komma längre. England verkar ingenting att stämma för och saknar spel - vad har Capello gjort under förberedelsetiden med laget. Mittfältsspelet fungerar inte alls och framåt är Rooney bara blek. James är ingen världsmålvakt, men Slovenien var för svaga och han sattes inte på några prov.
Från grupp D var det som väntat Tyskland och som oväntat Ghana som gick vidare. Tyskland har övertygat och spelar stundtals mycket snabb kontringsfotboll. Unga spelare vars självförtroende växer för varje match de vinner. Toppar i laget: målvakten Neuer, anfallaren Muller och mittfältarna Özil och Kedira, alla från förra årets U-21-vinnare. Tyskland kan gå mycket långt, Ghana har det svårare men kan förhoppningsvis, som Afrikas enda representant, hanka sig vidare till i varje fall kvartsfinal. Stor besvikelse i gruppspelet var Serbien som avslutade med att få stryk med 2-1 av Australien.
Holland och Japan gick vidare från grupp E och särskilt Holland har möjligheten att nå långt. De är svårslagna och utnyttjar sina chanser bra. Japan var överlägsna Danmark och har en vass forward i Honda, jobbar som ett lag och det skulle vara roligt om de kunde skrälla i åttondelen. De spelar en positiv fotboll och springer mest av alla i VM.
I grupp F var det Paraguay och Slovakien som gick vidare. Paraguay genom att lyckas hålla 0-0 mot Nya Zeeland, Slovakien genom att besegra Italien med 3-2 i en märklig match där Italien inte började spela förrän det var tio minuter kvar. Då låg dom under med 2-0. Italien gjorde sedan 2-1, släppte in 3-1, gjorde 3-2 och hade chans på 3-3. Men det lyckades inte och inte heller lyckades Italien övertyga någon (?) om sina kvalitéter som fotbollsspelare. En mycket svag insats i VM och sist i gruppen på två poäng!
Grupp G dominerades av Brasilien som fick sällskap av Portugal till åttondels-finalerna. Nordkorea och Svennis Elfenbenskusten blev utslagna och var klassen sämre, särskilt Nordkorea var en unik upplevelse med ett läckande försvar i de sista två matcherna (0-7 mot Portugal och 0-3 mot Elfenbenskusten).
I grupp H slutligen gick som väntat Spanien och Chile vidare. Spanjorerna kan gå långt medans Chile verkar lite för lätta. Schweiz missade avancemang tack vare att man inte lyckades besegra Honduras i sista matchen, trots många chanser.
Sammanfattningsvis ett spännande gruppspel med en hel del överraskningar och nu väntar åtta mycket sevärda cupmatcher med ett extra plus för Tyskland-England och Spanien-Portugal.

Inga kommentarer: