tisdag 23 mars 2010

Kvartsfinaler med varningslampor!

Så var det lottat, kvartsfinalerna i Champions League blev klara i fredags och det blev fyra matcher, där de tre kvarvarande "stora" (Barcelona, Manchester United och Inter) föga förvånande slapp möta varandra.
De fyra kvartsfinalerna blev:
- en helfransk drabbning (för att garantera ett franskt lag i semifinalerna!?) där Lyon börjar hemma mot Bordeaux 30/3, returen 7/4. En oviss drabbning där jag tror på Lyon - ett Lyon med stort självförtroende efter att så överraskande ha eliminerat Real Madrid i åttondelen.
- en "gammal" klassiker; Bayern Munchen börjar hemma mot Manchester United. Kan bli en obehaglig överraskning för Ferguson, men om Rooneys målaptit håller i sig så lutar det klart åt United. Vad kan tyskarna göra för att skaka ett allt stabilare United? Inte mycket. Jag tror att United lätt avgör på hemmaplan, tyskarna har ett alldeles för dåligt mittfält för att hålla tillbaka United i två matcher.
- fjolårssegrarna Barcelona mot Arsenal - och Arsenal börjar hemma vilket innebär att Barcelona har favören av hemmaplan i avgörande matchen. Jag tror inte att ständigt nya Arsenal kan skaka Barcelona, men Wenger har överraskat förr. Om Arsenal får tag i bollen och orkar hålla en hög press på Barcelona, kan det bli spännande. Men, det är svårt att orka en hel match och Arsenal är alltför orutinerat för att klara av det - ännu. Många skador i Arsenal förbättrar inte situationen! Barcas större rutin och bollskicklighet fäller avgörandet i ett möte mellan två mycket spelskickliga lag.
- i fjärde kvarten tar Inter emot CSKA Moskva hemma och det kan bli en obehaglig överraskning för Inter, tror jag. Jag tänder en varningslampa för ryssarna. Returen borta i Moskva kan innebära stora problem om Inter inte har lyckats hundraprocentigt (dvs vinst med 2-0) hemma. För mig är CSKA en joker i leken, jag vet inte riktigt vad de kan när det gäller. Att vinna borta mot Sevilla var dock ett styrkebesked och Inter bör vara varnade. Det blir ingen promenadseger för Mourinho.

Om jag har förstått det rätt så är semifinalerna redan klara. I den ena möts vinnarna Lyon/Bordeaux och Bayern Munchen/Manchester United, i den andra vinnarna Arsenal/Barcelona och Inter/CSKA Moskva. Det innebär bland annat att det kan bli en helengelsk final United mot Arsenal, men det håller jag inte som troligt. Troligare är att Manchester United tar ena finalplatsen och Barcelona (efter mycket besvär) den andra. Det innebär förhoppningsvis att Zlatan äntligen får spela sin efterlängtade Champions League-final, men det är långt i från säkert. Han kanske inte platsar i Barcelona då???

Nu, när det kommit fram till kvartsfinalerna, är matcherna i CL högtidsstunder för fotbollsälskaren och underhållsvärdet i paritet med VM-slutspelet. Det skall bli mycket intressant att följa Zlatan i sin kamp för att få vara med i CL-finalen på Bernabeu-stadion i Madrid 22 maj. Kommer han att lyckas? Just nu är han långt ifrån formen men det är två månader kvar till en eventuell final, så mycket kan förändras fram till dess. Men det är intressant att följa alla turer kring vår ende spelare i världsklass. Zlatan är ett gigantiskt diskussionsobjekt och lämnar ingen som är intresserad av fotboll oberörd.

Varför har han tappat formen så totalt och vad skall han göra för att komma tillbaka i god form? Är det för många matcher i den spanska ligan som är "ointressanta", är Zlatan inte tillräckligt fokuserad på matcherna? Har han fysiska problem, orkar han inte? Zlatan brukar prestera bäst när det gäller, med ryggen mot väggen gör han sina bästa insatser - och snart har han hamnat i den situationen. Nu är det CL-kvarten mot Arsenal till att börja med och i de två matcherna får vi se vad Zlatan går för. Jag tror att han får spela och jag tror att han gör två bra matcher. Jag har svårt att se att Arsenals försvar kommer att klara av att hålla hela Barcelonas anfallssvärm i schack hela matchen. Det gäller bara för Zlatan att vara koncentrerad när tillfällena dyker upp, för det kommer dom att göra. Men, om Zlatan vill spela CL-final har han inte råd att vara halvdan i Arsenalmatcherna, han måste göra två bra matcher och hitta tillbaka till formen.

Inga kommentarer: