fredag 16 oktober 2009

Lagerbäck och fotbollskänsla

Funderar fortfarande på Lagerbäcks görande och låtande som förbundskapten - har han varit så bra som (nästan) alla säger, med hänsyn till att HAN tog oss till FEM slutspel i rad, eller ...?
Hur har det egentligen gått till när Sverige - ett litet fotbollsland - trots ett medelmåttigt fotbollslag och med en dålig inhemsk förstaliga klarat fem raka kvalspel? Visst har det varit bra, men jag vill istället fråga mig: Har landslaget under Lagerbäcks ledning utvecklats i en positiv riktning sedan han fick ta över efter Tommy Söderberg?

En kort rekapitulation:
EM 2000 i Belgien/Nederländerna - ett totalt misslyckande i slutspelet(Belgien-Sverige 2-1, Sverige-Turkiet 0-0 (EMs sämsta match enl.internationella bedömare), Italien-Sverige 2-1) efter ett bra kvalspel.(7 vunna, en oavgjord, 10-1 i målskillnad, 22 p, gruppetta 9 p före England). Ledare: Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck.
Kommentar: en nyttig lärdom för de svenska ledarna och spelarna - det blev bättre därefter! Pär Zetterberg offrades på spelsystemets altare!

VM 2002 i Sydkorea/Japan - bra gruppspel (Etta före England, Argentina och Nigeria i "dödens grupp") men snöplig/onödig förlust mot Senegal i åttondelsfinalen - på Golden Goal!. Ett tursamt gruppspel (vändningen i Turkiet!, 8 vunna, 2 oavgjorda, 20-3, 26 p, 5 före Turkiet). Ledare: Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck.
Kommentar: Kunde blivit riktigt bra med lite bättre coachning. Efter gruppsegern hade Sverige en drömlottning och kunde mycket väl nått en VM-final - men allt slarvades bort mot ett medelmåttigt Senegal!

EM 2004 i Portugal - en bra turnering. Vann gruppen efter tre bra matcher;S-Bulgarien 5-0, S-Italien 1-1, S-Danmark 2-2. Stryk i en bra match mot Nederländerna efter straffläggning.Gruppspelet OK med en liten plump i sista betydelselösa hemmamatchen mot Lettland, 0-1 (5 vunna, 2 oavgjorda, 1 förlust, 19-3 i målskillnad, gruppetta på 17 poäng, 1 p före Lettland). Ledare: Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck
Kommentar: Tommy Söderbergs avsked var snyggt - propaganda mot Bulgarien, bra mot Danmark, Italien och Holland. Lite tur mot Holland hade räckt långt...

VM 2006 i Tyskland - en dålig turnering. Tveksamt gruppspel (S-T & T 0-0, S-Paraguay 1-0, S-England 2-2; tvåa efter England, men före Paraguay och Trinidad & Tobago), utklassade av Tyskland i åttondelsfinalen. Kvalspelet var sådär (8 vunna, 2 förlorade, 30-4 i målskilland, tvåa i gruppen på samma poäng, 24, som Kroatien). Ledare: Lars Lagerbäck, Roland Andersson.
Kommentar: Lagerbäck på egen hand höll ej. Föll för trycket och petade Anders Svensson och litade för mycket på Zlatan. Taktiskt fiasko mot Tyskland - och i slutskedet mot England.

EM 2008 i Österrike/Schweiz - ännu en dålig turnering. Åkte ut i gruppspelet(S-Grekland 2-0, S-Spanien 1-2, S-Ryssland 0-2). Kvalspelet var tveksamt, men till slut tvåa i gruppen efter Spanien. 8 vunna, 2 oavgjorda, 2 förluster, 23-9 i målskillad, 26 poäng, 6 före Nordirland och Danmark. Ledare: Lars Lagerbäck, Roland Andersson.
Kommentar: Sverige räckte inte till, men Zlatan visade klass stundtals! Dåligt passningsspel och mycket svagt anfallsspel.

VM 2010 i Sydafrika missar vi, eftersom kvalspelet varit för dåligt. Vi har haft alldeles för dålig offensiv - inte ett mål på fyra matcher mot Danmark och Portugal! Ledare: Lars Lagerbäck, Roland Andersson.
Kommentar: Anfallsspelet fungerar inte, bl a på grund av alldeles för klent mittfältsspel. Vårt spelsystem är för defensivt och Zlatan utnyttjas inte på rätt sätt.

Observera att Lagerbäck har varit huvudansvarig i bara två turneringar, Tommy Söderberg i tre! och att det har gått utför efter 2004 - enligt mitt sätt att se det.

Jag tycker att Lagerbäck har hyllats alldeles för mycket, han är bara en pärmbärare, en noggrann tjänsteman och visionerna i svensk fotboll hade Tommy Söderberg - inte Lars Lagerbäck (eller Roland Andersson).


Tommy Söderberg gjorde vad de flesta förbundskaptener inte gjort - han drog sig tillbaka när han stod på toppen. I EM 2004 spelade Sverige en offensiv fotboll (19 mål på åtta kvalmatcher, åtta mål på tre gruppmatcher)och det mesta såg lovande ut.
Därefter tog Lasse Lagerbäck över huvudansvaret och steg för steg avtog den positiva utvecklingen av landslaget.

Varför? För att Lasse Lagerbäck saknar den rätta fotbollskänslan; förmågan att kunna bedöma en spelares kvalité och hur det passar in i lagets spelstil, att skapa ett vinnande lag. Lagerbäck har hela tiden hämmats av sin feghet, sin överdrivna försiktighet och har i avgörande skeden inte vågat/kunnat ta de rätta besluten. Ett exempel: laguttagningen i hemmamatchen mot Danmark 6 juni som vi var tvingade att vinna för att ha en realistisk chans att gå till slutspel.

Alla förbundskaptener/UK har inte haft den rätta fotbollskänslan, trots att alla har haft ett brinnande intresse för fotbollen. Laban Arnesson hade visioner, men inte känslan. Laban hade problem med dåtidens stora stjärna Torbjörn Nilsson, precis som Lagerbäck har haft problem med Zlatan. Åby Ericsson hade känslan (ex. kvalet mot Österrike hemma, som krävde vinst, då han satte in två debutanter; Janne Olsson och Benno Magnusson!), men slutade inte i tid.

Varför har inte Lagerbäck lyckats? Jag tror att han helt enkelt inte räckt till, spelarna har inte haft fullt förtroende för honom, han har (faktiskt) låtit sig påverkas för mycket av media och han har inte lyckats i sina laguttagningar. Lagerbäck är också en alldeles för dålig matchcoach - för försiktig och utan fingertoppskänsla. Med en blandning av tur och tillfälligheter - och ett för det mesta alldeles briljant försvarsspel - har han lyckats i kval- och gruppspel två gånger, men misslyckades nu den tredje gången.

Jag ser fram emot diskussionen om ny förbundskapten med blandade känslor och hoppas innerligt att förbundet lyckas knyta till sig en person med den rätta fotbollskänslan, som har spelarnas fulla förtroende och som kan fatta de rätta besluten under match. Vägen till framgång för ett svenskt landslag går som vanligt kompromissens väg - en blandning av klassiskt, uppoffrande lagarbete spetsat med den individuella skickligheten som vi ibland får fram även i ett litet fotbollsland som Sverige.

Avslutningsvis vill jag å det varmaste rekommendera filmen "og det var DANMARK" - filmen om det danska fotbollslandslaget 1979-1992. *****.

Inga kommentarer: