torsdag 4 augusti 2016

Slutkommentar om EM 2016

Med nästan fyra veckors distans till EM-slutspelet är det förvånansvärt lite som jag kommer ihåg med känslan av att ha upplevt något extra i fotbollsväg.
Visserligen var Island en färgklick och det var tråkigt att de föll ihop mot Frankrike.  Det bestående minnet av Island blir ändå väldigt positivt.
Tyskland, som  misslyckades (går inte Tyskland till final så är det ett misslyckande) tyckte jag var det bästa laget. Individuella misstag ställde till det för tyskarna och det blev förlust i semin mot Frankrike. I kvartsfinalen hade Tyskland lyckats besegra Italien efter straffläggning. Det var första gången som Tyskland besegrade Italien i ett mästerskap!
De fyra kvartsfinalerna bjöd på fyra omväxlande matcher, där den första mellan Polen och Portugal var ett sömnpiller. 1-1 vid full tid och efter förlängning var det samma resultat. I straffsparkslägg-ningen började Portugal och lagen följdes åt, men när Blaszczykowski missade Polens fjärde straff kunde Quaresma säkert avgöra, 5-3 till Portugal och Portugal vidare till semifinal mot överraskningen Wales.
Wales hade helt otippat besegrat Belgien i den andra kvartsfinalen med odiskutabla 3-1 i en underhållande match där Belgien inte fick någon ordning på sitt spel, varken framåt eller bakåt.
Men i semifinalen mot Portugal räckte inte Wales till, Portugal vann sin första match i EM under ordinarie tid och var klara för finalen. 2-0 efter mål av Ronaldo och Nani.
I den tredje kvartsfinalen möttes Tyskland och Italien (bästa matchen i EM) och där var ställningen vid full tid och efter förlängning 1-1, i halvlek 0-0. Tyskarna tog ledningen i andra halvlek men i 78 minuten tog Boateng bollen med handen i en märklig situation och Bonucci satte säkert straffen. Straffläggningen blev en utdragen och dramatisk historia med många missar - av de första tio straffarna missades sex! Det var Italien som började - Lorenzo Insigne säkert i mål - och Tyskland kvitterade genom Toni Kroos. Sedan missade Simone Zaza och Thomas Muller innan Barzagli gav Italien ledningen med 2-1. Özil missade och Pellé missade innan Drexler kvitterade till 2-2. Bonucci missade och nu hade tyskarna chansen att avgöra genom Schweinsteiger, men även han missade. Sedan blev det bättre straffar, Giaccherini, Hummels, Parolo, Kimmich, De Sciglio och Boateng la alla in sina innan Matteo Darmian missade för Italien och Jonas Hector kunde till slut avgöra till Tysklands fördel. Totalt arton straffar innan tyskarna stod som segrare med 6-5.
I den fjärde kvartsfinalen ställdes Island mot Frankrike och målen ramlade in på ett för Island mycket olyckligt sätt. Två mål tidigt och två till precis innan pausvilan innebar 0-4 i halvlek och matchen var över. 2-5 i slutresultat innebar Tyskland mot Frankrike i semifinal två.

I den lyckades Frankrike med tur och skicklighet till slut vinna med 2-0, båda målen av Antoine Griezmann. Det första på straff (efter hands på Schweinsteiger), det andra på en påpasslig retur, Frankrike skulle så bara vinna finalen mot Portugal för att upprepa tidigare vinster på hemmaplan. Men i finalen, som aldrig blev någon stor match, blev det Portugal som i 109 minuten kunde avgöra genom Eder. Frankrike kom inte upp i samma klass som man visat tidigare i turneringen och blev en besvikelse i finalen med omständligt spel och långa, individuella bolltransporter.

Vad kan man säga om europamästarna Portugal? I finalen skadades den stora stjärnan Ronaldo och fick utgå redan efter 25 minuter. Naturligtvis ett stort avbräck för Portugal men det kanske också smög sig in lite underskattning hos fransmännen. Portugal spelade taktiskt och Pepe blev utsedd till matchens lirare i finalen. Två unga och duktiga spelare hos Portugal var William Carvalho (defensiv mittfältsmotor) och Renato Sanches (offensiv mittfältare med stor talang). Portugal vann men det var ingen fotbollspropaganda som de presterade och EM 2016 i Frankrike kommer inte jag att minnas som något extra. För en vän av lagspelet fotboll var EM 2016 en framgång (Portugal, Wales, Island levde alla på lagspel och disciplin), de individuella stjärnorna syntes inte så mycket (Zlatan!) och det kanske kan ses som lite symboliskt att Portugal vann utan sin stora stjärna Ronaldo på planen!